Які дрони найбільш потрібні на передовій, розповів командир спецпідрозділу “Білий орел”

Бойовий дрон над військовим кораблем. Ілюстрація: gettyimages.com

Розвиток дронів дозволяє зберігати людські життя, оскільки безпілотники перебирають на себе функції дорозвідки, коригування ударів, які раніше виконували спецпідрозділи. А крім того, це — ударна міць, яка дозволяє дотягуватися до російських військових об’єктів, що особливо актуально, поки партнери не дозволяють Україні завдавати ударів своєю далекобійною зброєю. Про це заявив командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел”, розробник БпЛА Валерій Боровик сьогодні, 4 жовтня, в ефірі FREEДОМ.

За його словами, найбільш мають попит зараз на передовій дроні з діапазоном ураження від 20 до 60 км із фіксованим крилом. Оскільки дальність застосування класичних FPV-дронів обмежена 20-25 км.

“У нас це рішення “Відсіч”, дрони-камікадзе, які можуть знищувати об’єкти на цих відстанях. Ракети досить дорогі, й немає сенсу використовувати їх на цих відстанях”, — зазначає гість ефіру.

Також, за словами розробника БпЛА, потрібні безпілотники літакового типу з великою дальністю.

“Зрозуміло, що потрібно збільшувати виробництво дипстрайків далеких, бомбардувальників або дронів-камікадзе, які знищуватимуть <…> стратегічні об’єкти, виробничі, енергетичні об’єкти, нафтопереробні заводи [у РФ], які підтримують армію виробництвом палива. І це все необхідно теж збільшувати, заходити вже за 2 000 км, і збільшувати можливості точного влучання в ціль”, — вважає Боровик.

За його словами, в Україні зараз виробляється дуже багато FPV-дронів, але не всі вони є ефективними на передовій, особливо ті, що збираються з китайських компонентів.

“Вони складно працюють під РЕБами, практично не працюють. Багато проблем зараз на передовій з такого типу дронами, тому що 10-20% долітає до цілі, дай боже, якщо це так, дуже багато втрат таких дронів”, — зазначив командир спецпідрозділу ударних дронів.

Водночас він не впевнений, що Україна сама подужає найближчим часом виробництво всіх складників. Це затратно і довго, тому їх все одно доведеться купувати за кордоном.

Читайте також: Дронові атаки на аеродроми у РФ знижують кількість вильотів російських літаків із КАБами, — Криволап

Нагадаємо, Сили оборони продовжують завдавати точкових ударів по військових об’єктах у РФ, використовуючи українську зброю. Здебільшого це бойові дрони, які пролітають десятки, а подекуди й сотні кілометрів російською територією, щоб вдарити точно в ціль — по базі військ РФ, нафтопереробному заводу чи по військовому аеродрому.

Читайте також: Ураження нафтобази у Воронезькій області Росії підтвердив Генштаб ЗСУ

Прямий ефір