Російські окупанти проводять переділ земель у Криму — подробиці від Чубарова

Окупований Крим. Фото: Фото: ukrinform.ua

Російські окупанти проводять новий етап переділу земель у Криму. Про це сьогодні, 4 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його інформацією, росіяни насамперед перерозподіляють ту землю, яка належала громадянам України.

“Вони її відбирають, використовуючи численні ухвалені ними після окупації Криму “закони про вилучення земель”. Крім того, є багато комунальних земель, які також належали українській державі. І, зрозуміло, щоб залучити в російську армію все нових та нових людей, вони намагаються використовувати кримську землю — це дуже цінний ресурс”, — сказав Чубаров.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу зазначив, що в цих діях РФ немає нічого нового. Коли Російська імперія 1783 року захопила Крим, то почала використовувати землю як механізм для переселення на півострів власних громадян, щоб колонізувати його.

“Вона вилучала землі у кримських татар, цим витісняючи їх із Криму, та поселяла на ці землі російських підданих. І ось 1805 року — збереглися архівні документи — група кримських татар Сімферопольського повіту подала в суд на російських поселенців, які в них за підтримки, зрозуміло, адміністрації забрали землю. Суд не зміг не помітити, що такий факт трапився. Але водночас ухвалив рішення, я цитую, що землі повернути неможливо, оскільки поселенці — це відставні солдати, і на цих землях вони вже спорудили собі житло та інші будови. Тобто, сьогодні Москва сподівається на те, що коли її війська залишать Крим — а в цьому не повинно бути жодного сумніву, російські війська обов’язково будуть вигнані з Криму, й Крим повернеться під суверенітет української держави, то ці люди, яким вона зараз роздає кримську землю, землю кримських татар, вони будуть залишені в Криму”, — сказав Чубаров.

Він наголосив, що зараз окупаційна влада видає землю злочинцям за участь у війні проти України, за вбивство українців. 

Читайте також: Рух підпільників у тимчасово окупованому Криму посилюється, — Братчук

Раніше Чубаров заявив, що з окупацією РФ Криму вже 10 років відбувається грубе порушення міжнародного права. І поки що міжнародна спільнота не знаходить ефективних механізмів, щоб його припинити. За його словами, тільки звільнення Криму від російських окупантів можна вважати відновленням міжнародного права.

Прямий ефір