35 млрд євро для України: названо реалістичні терміни фіналізації рішення в ЄС

Ілюстрація: gettyimages.com

У питанні технічного опрацювання виділення Україні кредиту на суму до 35 млрд євро єврочиновники планують досягти угоди на рівні Ради Європейського Союзу протягом наступного тижня. Про це повідомило високопоставлене джерело, знайоме з перебігом переговорів, передає кореспондент FREEДОМ у Європі.

Також це рішення має пройти через Європарламент.

“Комісія попросила провести прискорену процедуру в парламенті, і парламент може проголосувати з цього питання вже, я думаю, на наступному, другому, пленарному засіданні”, — сказало джерело.

Воно додало, що реалістично говорити про завершення обговорень до кінця жовтня.

Водночас навряд чи це рішення включатиме збільшення терміну санкцій щодо активів Центрального банку РФ з шести місяців до 36. Це питання не буде розв’язано раніше, ніж у листопаді.

Читайте також: Союзники погодили план відновлення України — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, 20 вересня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Україна отримає кредит у розмірі 35 млрд євро, який буде забезпечений коштом відсотків від активів Росії, що є іммобілізованими Євросоюзом. Кошти буде надано у межах виконання рішення, ухваленого на рівні G7, про надання Україні кредиту на суму 50 млрд доларів. Таким чином Євросоюз виконує свою частину цього рішення та очікує, коли решта учасників прийме відповідні висновки.

Своєю чергу, як пише Bloomberg, США готові виділити 20 млрд дол. на ці цілі, але хочуть, аби влада ЄС погодилася продовжити термін санкцій щодо заморожених коштів Центрального банку РФ, оскільки кредит забезпечується відсотками від них.

Читайте також: Передача Україні заморожених активів РФ: що зараз гальмує союзників, пояснив економіст

Прямий ефір