Серйозні обсяги українських балістичних далекобійних ракет можна буде побачити наступного року — прогноз авіаексперта

Костянтин Криволап. Фото: rbc.ua

Україна має намір за допомогою власних напрацювань збільшити далекобійність озброєння, яким зможе вражати цілі на території Росії. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаційний експерт Костянтин Криволап.

“Наш український військово-промисловий комплекс ми дуже довго розкручували, розгойдували, але спільними зусиллями, запустивши вчасно всі дослідницькі роботи, змогли підготувати виробництво. І якщо пам’ятаєте, ще минулого року Камишін говорив про те, що ракета “Нептун” полетить на 670 кілометрів. І тоді дуже багато хто сказав, я зокрема, що 670 кілометрів — це не межа, і що вона зможе летіти й далі. І зараз підійшло питання щодо балістики. Напрацювань у нас було досить багато”, — сказав він.

Експерт наголосив, що Україна дуже швидко розвивається в напрямку дроно- та ракетобудування. Зокрема, за словами Криволапа, українські розробники вже показали серйозні результати щодо дронів.

“Зараз на підході ціле покоління реактивних дронів із різними тягами — від 7,2 кілограма до 10, 12, 20, 100 й далі. Тобто зараз швидкість наших дронів суттєво зросте. А це означає, що часу для реагування на це у росіян залишиться ще менше. Але щодо далекобійності ракет, тут треба розуміти, що від моменту випробування ракети та до моменту її бойового використання… зазвичай це займає досить багато часу. Але з огляду на найвищий рівень мотивації всіх наших людей, які в цій справі залучені, дуже великі очікування від усього народу України, від усієї цієї галузі. Я думаю, що ми зможемо, не кажу, що там 2-3 тижні чи 2-3 місяці, але сподіваюся, що наступного року ми вже побачимо серйозні обсяги українських балістичних далекобійних ракет”, — сказав Криволап.

Також він констатував, що РФ за останній рік не змогла наростити виробництво ракет попри всі зусилля.

“А зараз ще більше посилюються санкції проти тих компаній, які можуть продавати компоненти. А таких компаній, їх там не так багато, їх 10, 15, може бути 20, від сили 25. І встановити якісь жорсткі правила для цих компаній загалом можливо, і Америка, і Європа цим питанням серйозно займаються. Тому що, коли в російських ракетах знаходять комплектації зі Швейцарії, Німеччини, Америки, Тайваню та ще купи інших серйозних у цьому плані країн, то це як би європейцям, американцям, однозначно не дуже зручно”, — сказав експерт. 

Читайте також: Українська зброя збільшує далекобійність — нові проєкти (ВІДЕО)

Прямий ефір