Ордерів МКС у зв’язку з депортацією українських дітей буде більше — думка

Ілюстративне фото: glavnoe.in.ua

Щодо російських чиновників, причетних до депортацій українських дітей, найімовірніше, будуть нові ордери з боку Міжнародного кримінального суду (МКС). Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила виконавча директорка Східної правозахисної групи, адвокатка та правозахисниця Віра Ястребова.

За її словами, правозахисники з Франції спільно з українськими колегами подали наприкінці вересня нове звернення до МКС, у якому фігурують російські чиновники, причетні до політики депортації, та є відповідна доказова база.

“Суть цього звернення — розширити кількість причетних до депортації дітей для того, щоб вони не змогли уникнути покарання. І це також дуже важливий прецедент. Вся цивілізована світова спільнота усвідомлює, що це один з елементів геноциду. Це одна з можливостей Путіна збільшувати його мобілізаційний ресурс для того, щоб нищити далі Україну та всіх тих, кого вони сьогодні в підручниках Російської Федерації вчать дітей ненавидіти. Це їхнє завдання, і в цьому їм завадити можуть лише Україна зі своїми партнерами, з тими державними учасниками, які усвідомлюють, що таке путінський режим і до чого все це може призвести”, — зазначила Ястребова.

Читайте також: Україна продовжує повертати додому незаконно депортованих Росією дітей — деталі (ВІДЕО)

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Читайте також: Росія продовжує геноцид українського народу — підсумки четвертого дня сесії ПАРЄ (ВІДЕО)

Прямий ефір