Перед новим генсеком НАТО Рютте стоять важливі виклики — ключові назвав Мережко

Марк Рютте. Фото: uatv.ua

Перед новим генеральним секретарем НАТО Марком Рютте стоять важливі виклики. Серед головних — не лише зберегти, а й зміцнити трансатлантичну солідарність. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Перед Рютте стоять дуже серйозні виклики. Насамперед, про що він сам сказав, головним пріоритетом для нього і НАТО є Україна, необхідність надання їй всебічної, насамперед військово-технічної підтримки. Це дуже важливо. Другим викликом є результати виборів у Сполучених Штатах, тому що США — одна з основних держав у Північноатлантичному союзі і її роль, як ми розуміємо, величезна. Тому тут Рютте необхідно буде проявити дуже високого рівня дипломатичні здібності для того, щоб не тільки зберегти, а й зміцнити трансатлантичну солідарність”, — сказав Мережко.

І третій виклик, який назвав спікер, — це рішення в НАТО, які ухвалюються шляхом консенсусу.

“Для того, щоб досягти консенсусу з важливих питань, Рютте необхідно буде проявити дуже високий рівень і відповідальності, і професіоналізму. Але я впевнений у тому, що Рютте, з огляду на його бекграунд як прем’єр-міністра, впорається з цими викликами”, — акцентував Мережко.

Він також прокоментував реакцію Марка Рютте на чергові ядерні погрози з боку Кремля. На думку Мережка, заява новообраного генсека НАТО чітко продемонструвала, що він не піддається на шантаж Росії.

“Марк Рютте дуже розсудливий, врівноважений політик, і дуже чітко схарактеризував ситуацію, що, мовляв, не варто боятися ось цього дешевого, не побоюся цього слова, шантажу з боку кремлівського диктатора. Це якраз дуже важливо. Ці заяви Путіна, зміни в ядерній доктрині Росії якраз свідчать про те, що це є актом відчаю”, — сказав нардеп.

Путін намагається використовувати шантаж, блефує, а насправді за цим ховається просто страх і паніка кремлівського диктатора, вважає Мережко.

“А Рютте саме розкусив Путіна. На відміну від деяких інших західних політиків, він зрозумів, з ким має справу, і це дає надію, що його політика буде такою самою розсудливою, тверезою і водночас рішучою щодо Росії”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Новий генсек НАТО Марк Рютте вступив на посаду: як це вплине на перебіг війни та перспективи членства України в Альянсі — думки експертів

Прямий ефір