Сили оборони України вийшли з Вугледара: як це вплине на фронт, розповів Братчук

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сили оборони України вийшли з Вугледара, оскільки виконали поставлене завдання та зберегли життя особового складу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

Він охарактеризував ситуацію як цілком передбачувану.

“Вона стала такою, коли наші підрозділи стали, на жаль, отримувати флангові удари ворога. Ми прекрасно бачили, що росіяни атакують із трьох напрямків. Не тільки лобові атаки йшли по Вугледару, але й флангові. І два завдання, які вирішували Збройні сили в цьому населеному пункті, залишалися незмінними до відходу підрозділів наших Збройних сил на ті позиції, на яких вони зараз перебувають. Хочу сказати, що слава Богу, що закінчилося так, як закінчилося, тому що рішення про відхід, воно, звісно, ухвалювалося набагато раніше, було збережене максимально в режимі секретності, і це дало змогу відійти організовано. Це дозволило виконати одне з головних завдань — зберегти життя особовому складу”, — сказав Братчук.

Він нагадав, що 72-га окрема механізована бригада понад 2 роки утримувала оборону на цих рубежах, знищуючи живу силу та техніку противника.

“Це сотні одиниць техніки. Сотні знищених ворожих піхотинців, штурмовиків, не тільки морської піхоти, але й інших підрозділів. І, власне, я не знаю, чи є в сучасній історії війни приклад того, як один населений пункт, як один гарнізон впливав на розташування сили на фронті. Власне, перше завдання — зберегти максимально особовий склад. Я сподіваюся, що вдалося повністю виконати в тих умовах, у яких перебував гарнізон. І, власне, друге — максимальне знищення ресурсів ворога. Це те, що дійсно вдалося зробити до, як то кажуть, останнього пострілу”, — сказав спікер.

При цьому він констатував, що втрачено панівні висоти, на яких перебував Вугледар, звідки можна було завдавати вогневої поразки ворогу. З іншого боку, за словами Братчука, у сучасній війні панівні висоти, звісно, дають перевагу, але технології, зокрема дрони, трохи нівелюють це панівне становище.

“І, власне, сьогодні, на жаль, на цьому етапі війни цілком імовірно, сьогодні не буде вогневого контролю ЗСУ за ділянкою залізниці, що дасть змогу, на жаль, противнику сьогодні діяти від Волновахи до фактично Криму на цій ділянці, та може полегшити роботу та діяльність південних угруповань ворога саме з логістики. Тому тут теж виникло ще одне складне завдання, яке в будь-якому разі належить розв’язувати”, — сказав спікер.

Він зазначив, що наразі переднім краєм став район населеного пункту Богоявленка, де будуть атакувати російські окупаційні війська.

Братчук наголосив, що ресурс в армії РФ не нескінченний, й росіяни дуже багато втратили і техніки, і особового складу на цій ділянці фронту.

“Росіяни продовжують далі намагатися атакувати і Курахове, і Покровськ, і дуже сильно працює, звичайно, авіаційний складник. На жаль, у ворога це козирна карта. Ворог відкрито демонструє тактику випаленої землі, щоб максимально змістити нашу оборону для того, щоб намагатися потім атакувати штурмовими групами”, — сказав спікер.

Читайте також: Вихід ЗСУ з Вугледара, боязнь росіян за Керченський міст — карта війни за 2 жовтня (ВІДЕО)

Прямий ефір