Ми не зупинимося, поки всі утримувані у РФ українці не повернуться додому, — естонський парламентарій Крос

Ерік Крос. Фото: uatv.ua

Ухвалена Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) резолюція про українців, які перебувають у російському полоні, важлива не тільки для Європейського Союзу, але й для всіх європейців, оскільки Україна — теж частина Європи. Про це в коментарі телеканалу FREEДОМ заявив член естонської делегації в ПАРЄ Ерік Крос.

“Парламентська асамблея з самого початку спостерігає за агресією Росії проти України. Після 24 лютого 2022 року ми виключили Росію [з ПАРЄ]. ПАРЄ є одним із найсильніших і найяскравіших прихильників України. Ми були в перших рядах формулювання багатьох важливих принципів. Наприклад, ми не визнаємо Путіна законним президентом, ми не визнаємо режим Путіна. Крім того, ми постійно намагаємося аналізувати та формулювати юридичні наслідки цієї агресії”, — сказав Крос.

Одна з основних тем, над якою працюють делегати в межах осінньої сесії асамблеї, — українські військовополонені, а також незаконно утримувані Росією цивільні особи, депортовані діти.

“Ми стежимо за цим дуже уважно. 2 жовтня ухвалено жорстку резолюцію з цієї теми. Я виступаю доповідачем на тему правових наслідків агресивної війни. І наступний звіт буде присвячений усім випадкам катувань, які здійснюють росіяни. Ми хочемо постійно тримати цю проблему в полі зору і закликаємо уряди Європи зробити все можливе, щоб повернути всіх цих людей додому”, — наголосив естонський парламентарій.

Крос зазначив, що існує низка труднощів зі звільненням українців із російського полону.

“У багатьох випадках навіть рідні не знають, чи живий їхній член сім’ї, чи перебуває у в’язниці. Нам потрібно знайти більше способів встановити місце утримання, мати повний список ув’язнених. Це, на жаль, проблема, яка здебільшого контролюється режимом Путіна. Були успішні обміни полоненими, але їх недостатньо. Тому ми не можемо зупинитися, доки всі утримувані в Росії українці не повернуться додому”, — акцентував спікер.

Крос додав, що звільнення з полону — це важливий, але один з етапів, “це не кінець”. Адже потрібна робота з підтримки людей після їхнього повернення додому.

“Є наслідки полону — знущань, тортур. Нам слід також розглянути питання про те, як надати підтримку цим сім’ям, яку компенсацію вони отримають”, — сказав він.

Читайте також: Максимально активізувати роботу з повернення українців із російського полону — підсумки третього дня сесії ПАРЄ (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 30 вересня по 4 жовтня триває осіння сесія ПАРЄ. 1 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Пропаганда і свобода інформації в Європі”, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів і державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу і пропаганди.

Також 1 жовтня розпочала роботу парламентська мережа ПАРЄ з питань становища дітей України. Основне завдання мережі — консолідація міжнародної підтримки як для повернення викрадених Росією українських дітей, так і для допомоги від окремих держав-членів Ради Європи.

2 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні внаслідок агресивної війни Російської Федерації проти України”, що закликає Росію звільнити незаконно утримуваних українців і дотримуватися норм міжнародного права щодо полонених.

Прямий ефір