Ізраїль проводить операцію проти бойовиків “Хезболли” в Лівані — подробиці (ВІДЕО)

Армія Ізраїлю. Фото: ap.org

Менш ніж за добу після оголошення ЦАХАЛ про початок наземної операції в прикордонних районах Лівану, Іран ударив по Ізраїлю балістичними ракетами. За інформацією Армії оборони Ізраїлю, більшість боєприпасів перехопила ізраїльська ППО, частину допомогли знищити союзники Тель-Авіва — США і Велика Британія. Аналітики припускають, що атака стала відповіддю на операцію ЦАХАЛ на території Лівану, повідомляє FREEДОМ.

30 вересня ввечері Ізраїль оголосив три райони вздовж північного кордону з Ліваном “закритою військовою зоною”. А в ніч на 1 жовтня почав наземну операцію за підтримки авіації на території Лівану.

У ЦАХАЛ заявили, що рейди Армії оборони Ізраїлю будуть локальними, і націлені на опорні пункти терористичного угруповання “Хезболла”, які загрожують прикордонним ізраїльським містам і селищам.

“Хезболла” перетворила ліванські села, розташовані поруч з ізраїльськими поселеннями, на військові бази, повністю готові до нападу на Ізраїль. “Хезболла” готувалася використовувати ці села як плацдарм для вторгнення в ізраїльські будинки в стилі 7 жовтня 2023 року. Наша війна — з “Хезболлою”, а не з народом Лівану. Ми не хочемо завдавати шкоди ліванським громадянам, і ми вживаємо заходів, щоб запобігти цьому”, — пояснив представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі.

Тель-Авів закликав жителів 25 сіл на півдні Лівану евакуюватися.

“ЦАХАЛ не хоче, щоб ви постраждали, і для вашої ж безпеки ви повинні негайно евакуюватися зі своїх будинків. Кожен, хто перебуває поруч із членами “Хезболли”, їхніми об’єктами та бойовою технікою, наражає своє життя на небезпеку”, — попередив представник ЦАХАЛ Авіхай Адраї в соцмережі X.

Рішення про проведення обмеженої наземної операції на території Лівану підтримали в Пентагоні. Як повідомив прессекретар відомства Пет Райдер, 30 вересня міністр оборони Ізраїлю провів переговори з американським колегою.

“Міністр Остін підтвердив підтримку США права Ізраїлю на самооборону від Ірану, ліванської “Хезболли”, ХАМАСу, хуситів та інших підтримуваних Іраном терористичних організацій. Вони погодилися з необхідністю демонтажу інфраструктури вздовж кордону, щоб ліванська “Хезболла” не могла проводити атаки в стилі 7 жовтня на північні громади Ізраїлю. Міністр підтвердив, що потрібне дипломатичне рішення, щоб гарантувати, що цивільні особи зможуть безпечно повернутися до своїх домівок по обидва боки кордону”, — повідомив прессекретар Міністерства оборони США Пет Райдер.

Після початку наземної операції ЦАХАЛ у Лівані Іран пригрозив Ізраїлю заходами у відповідь. Сполучені Штати попередили союзників — Тегеран готується до ракетної атаки на Ізраїль.

“Дії Ізраїлю, мабуть, спрямовані на досягнення фундаментального зсуву в балансі сил у регіоні, де “вісь опору” Тегерана — озброєні групи, що фінансуються, оснащуються та навчаються Іраном, які відповідають його інтересам, — стала надзвичайно потужною силою”, — йдеться в публікації видання Sky News.

Менш ніж за добу після початку наземної операції ЦАХАЛ на півдні Лівану — увечері 1 жовтня — Іран завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю. За інформацією Армії оборони Ізраїлю, Тегеран випустив приблизно 180 ракет. Представник Пентагону повідомив, що американські сили на Близькому Сході допомогли союзникам збивати боєприпаси.

В Ірані удар по Ізраїлю назвали відповіддю на загибель лідерів “Хезболли” і ХАМАСу, а також попередили — атаки на Ізраїль стануть ще сильнішими.

Читайте також: Іран боїться наслідків: атаку по Ізраїлю прокоментував сходознавець

Прямий ефір