Новий генсек НАТО Рютте озвучив пріоритети своєї роботи: підтримка України та посилення оборони Альянсу (ВІДЕО)

Марк Рютте. Фото: nato.int

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте озвучив пріоритети своєї діяльності на найближчі роки: посилення оборони Північноатлантичного альянсу та підтримка України. 1 жовтня Єнс Столтенберг офіційно передав Рютті повноваження керівника блоку, повідомляє FREEДОМ.

НАТО буде в надійних руках, заявив Єнс Столтенберг на офіційній церемонії передачі повноважень у Брюсселі.

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте змінив на посаді генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який очолював Альянс із 2014 року. У першій промові на посаді генерального секретаря Марк Рютте окреслив свої пріоритети.

“Підтримка України — це правильне рішення. І це також інвестиція у нашу власну безпеку. Тому що незалежна та демократична Україна життєво важлива для миру та стабільності в Європі, а вартість підтримки України набагато нижча, ніж та, з якою ми зіткнемося, якщо дозволимо Путіну досягти свого”, — заявив Рютте.

Марк Рютте був і залишається активним прихильником надання військової підтримки Києву. Під його керівництвом Нідерланди увійшли до коаліції з постачання озброєнь Україні, зокрема винищувачів F-16. Саме Нідерланди першими заявили про рішення розпочати підготовку до передачі літаків Україні. Марк Рютте підписав угоду про безпеку з президентом України та неодноразово відвідував Київ.

“Україна веде війну з метою самооборони. А це означає, що Україна має право захищати себе. А згідно з міжнародним правом, це право не закінчується на кордоні. Підтримка права України на самооборону означає, що вони також можуть завдавати ударів по законним цілям на території агресора”, — зазначив новий генсек НАТО.

Марк Рютте обіцяє наблизити вступ України до Альянсу. Він упевнений, що країни-члени блоку мають виконати зобов’язання, дані Києву на Вашингтонському саміті у липні 2024 року. Президент України Володимир Зеленський привітав нового генерального секретаря НАТО зі вступом на посаду.

“Сподіваюся на продуктивну спільну роботу щодо зміцнення євроатлантичної безпеки та нашого партнерства з Альянсом, оскільки Україна продовжує свій шлях до повноправного членства в НАТО”, — написав Зеленський у соцмережі Х.

Одним із завдань Рютте, на думку західних аналітиків, буде залучення США до забезпечення європейської безпеки. Генеральний секретар НАТО наголосив на важливості збереження міцних трансатлантичних зв’язків Сполучених Штатів та Європи.

Читайте також: Новий генсек НАТО Марк Рютте обійняв посаду: як це вплине на перебіг війни та перспективи членства України в Альянсі — думки експертів

Прямий ефір