Кому йдуть гроші, виділені Кремлем на окуповані території України — розбір (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ТАСС

У другу річницю незаконної анексії Росією українських територій міністри закордонних справ країн “Великої сімки” (G7) засудили порушення прав людини та безчинства на захоплених росіянами землях. У Кремлі ж укотре оголосили про виділення коштів на нібито відновлення тимчасово окупованих російською армією населених пунктів. Суми називають значні, повідомляє FREEДОМ.

30 вересня 2022 року Путін оголосив про анексію українських Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Наприкінці 2023 року він пообіцяв, що Росія щорічно вкладатиме понад 1 трлн рублів у відновлення окупованих Російською Федерацією територій.

І до того, і після в Кремлі озвучували фантастичні суми, які нібито спрямували на розбудову зруйнованих російською армією міст. Усі ці кошти осіли в кишенях російських чиновників та окупаційних адміністрацій, вважають експерти. Адже жодного відновлення на захоплених Росією територіях не відбулося.

“Економіка зруйнована. Побут людей знищений — подача води, електропостачання, робота підприємств. Є невиплати зарплати в установах, які фінансуються з федерального бюджету. Навіть в окупаційних адміністраціях проблеми з виплатами”, — каже голова громадської організації “Інститут стратегічних досліджень і безпеки” Павло Лисянський.

Грошей на окупованих Росією територіях немає навіть для підтримки критичної інфраструктури. Так, працівники котелень на окупованій частині Донецької області залишаються без зарплат місяцями. Російська окупаційна адміністрація примушує людей писати заяви про відмову від заборгованостей.

“Таким чином, підготовка котелень до нового опалювального сезону, який має розпочатися за кілька тижнів, не ведеться. Більшість тепломереж — в аварійному стані, котли не в робочому стані”, — зазначають в українському Центрі національного опору.

У період з 2024 по 2027 роки Росія планує витратити майже 1,3 трлн рублів на відновлення окупованих територій України, повідомляє Faridaily з посиланням на проєкт федерального бюджету. Для порівняння: це в 6 разів більше, ніж спрямують на розвиток Далекого Сходу, і у 22 рази більше, ніж планують витратити на Північний Кавказ.

“У 2024 році на “нові території” буде виділено 350 млрд рублів замість 232 млрд, які були заплановані раніше. У наступні роки витрати також зростуть: у 2025-2026 роках замість 421 млрд рублів буде витрачено 638 млрд. У 2027 році ця сума становитиме ще 302 млрд рублів”, — ідеться в публікації The Moscow Times.

Самим же росіянам пропонують затягнути паски. Новий проєкт бюджету передбачає різке підвищення тарифів ЖКГ для громадян РФ.

“З 1 липня 2025 року електроенергія у РФ подорожчає на 12,6%, газ — на 10,3%, а сукупний платіж за комунальні послуги буде “проіндексовано” на 11,9%. Тарифи на комуналку для народу зростуть удвічі більше, ніж планувалося рік тому. Крім того, з нового року на 11,6% додадуть тарифи на залізничні пасажирські перевезення”, — додають у The Moscow Times.

У 2025 році Кремль збирається витратити на війну проти України понад 13 трлн рублів — тобто 6,3% ВВП. Загалом у бюджеті закладено ще більші витрати та більший дефіцит бюджету, ніж у 2024-му. Експерти пояснюють, що інфляція і зростання цін у такій ситуації неминучі.

Читайте також: 40% нового бюджету РФ піде на війну — наслідки для громадян і економіки (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що Росія вкотре збільшує військові витрати, намагаючись зібрати необхідні кошти шляхом підвищення податків, а також економлячи на соціальних витратах.

Прямий ефір