“Будуть наслідки”: на ракетну атаку Ірану по Ізраїлю відреагували у США

Ізраїль та Іран. Ілюстрація: gettyimages.com

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв Ірану відплату за масовану ракетну атаку, здійснену 1 жовтня. На іранську агресію також відреагували в США, повідомляє FREEДОМ із посиланням на Reuters.

“Іран зробив велику помилку — і він заплатить за це. Режим в Ірані не розуміє нашої рішучості захищати себе і нашої рішучості помститися нашим ворогам. Сінвар і Дейф не зрозуміли цього, Насралла або Мохсен не зрозуміли цього. Мабуть, у Тегерані є ті, хто теж цього не розуміє. Вони зрозуміють. Ми будемо дотримуватися правила, яке ми визначили: хто б на нас не напав — ми нападаємо на нього”, — заявив Нетаньягу.

Влада Ірану ж стверджує, що удар було здійснено у відповідь на вбивства Ізраїлем лідерів бойовиків і агресію в Лівані проти терористичного угруповання “Хезболла”.

Зі свого боку Білий дім пообіцяв Ірану серйозні наслідки за удари. З такою заявою виступив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. При цьому він відмовився повідомити, якої форми набудуть обіцяні наслідки, адже Іран уже є об’єктом широких американських санкцій. Водночас Салліван зазначив, що пуск майже 200 балістичних ракет по Ізраїлю став значною ескалацією.

“Ми чітко дали зрозуміти, що будуть наслідки, серйозні наслідки. Ми будемо працювати з Ізраїлем над тим, щоб це стало реальністю. Зараз ми збираємося розглянути, якими будуть наступні кроки, щоб забезпечити насамперед американські інтереси, а потім максимально сприяти стабільності в міру того, як ми будемо рухатися вперед”, — сказав він.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що дії Ірану — це кричущий акт агресії.

Крім того, повну підтримку Ізраїлю висловив президент Сполучених Штатів Джо Байден. За його словами, зараз ведеться активне обговорення того, як Ізраїль реагуватиме.

Зі свого боку віцепрезидентка США Камала Гарріс заявила, що Сполучені Штати без вагань захищатимуть свої інтереси проти Ірану.

Читайте такожЗагроза великої війни нікуди не поділася: протистояння Ізраїлю та “Хезболли” в оцінках експертів

Нагадаємо, 1 жовтня Іран запустив по Ізраїлю 180 ракет. Сирени повітряної тривоги лунали по всій території Ізраїлю. Зокрема, в Тель-Авіві було чутно потужні вибухи. Під час атаки Іран уперше застосував гіперзвукові балістичні ракети Fattah (“Фаттах”). Більшість боєприпасів все ж було перехоплено ізраїльською армією.

Читайте також: Україна засудила масовану іранську ракетну атаку проти Ізраїлю — заява МЗС

Прямий ефір