“Прецедентне рішення”: ухвалення резолюції ПАРЄ проти російської пропаганди прокоментував Саакян

Політолог Олег Саакян. Фото: uatv.ua

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) напередодні ухвалила резолюцію, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів і державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу і пропаганди. Це прецедентне рішення і воно важливе як інструмент актуалізації даної теми. Такою думкою поділився політолог Олег Саакян в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 2 жовтня.

“Саме рішення ПАРЄ не є обов’язковим до виконання. Відповідно, говорити про його якусь силу, скажімо так, і пряму дію не доводиться. Розраховувати на це не варто. Але воно важливе з іншого боку. Це прецедентне рішення. З одного боку, воно важливе як інструмент формування порядку денного і звернення уваги на проблему, актуалізації цієї теми. По-друге, як прецедент оцінок”, — зазначив політолог.

У цьому випадку під нього підпадає й інструменталізована російською державою у військових цілях церква, і медіа, й інші суб’єкти, які класично не належать до інструментів впливу, доповнив Саакян.

“Тобто, це не спецслужби, наприклад, це не агентурні мережі. Але у випадку з РФ, вони використовуються саме таким чином, не на індивідуальному рівні, а на колективному, на рівні інституційному. Російські медіа, оскільки є державними в Росії, або належать ключовим державним корпораціям, використовуються на інституційному рівні не інакше, як медіа-війська, як підрозділи фактично російських збройних сил, просто в інформаційному та віртуальному просторі”, — зазначив спікер.

І точно так само, акцентував він, у РФ використовують і церкву — не інакше, як філію або паралельну з іншими спецслужбу в руках Кремля.

“І, відповідно, закріплення загрози від них для національної безпеки саме в такому формулюванні на майданчику Парламентської асамблеї Ради Європи — це дуже важливий крок уперед. Тому недооцінювати його теж не варто. З одного боку, прямої дії і якогось результату з сьогодні на завтра це не дасть. Але, з іншого боку, це закріплення цього прецеденту, який потім може бути масштабований”, — наголосив політолог.

Він нагадав, що і більш ранні рішення, ухвалені ПАРЄ, потім лягали в основу національних механізмів чи інших міжнародних інституцій.

“Можемо згадати, коли ухвалювали механізми з протидії Росії, із запровадження санкцій, жорстких оцінок щодо РФ. І там посилаються на цілі формулювання, які просто взяті й скопійовані з резолюцій Парламентської асамблеї Ради Європи”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Ухвалено резолюцію щодо російської пропаганди, створено майданчик із повернення українських дітей — підсумки другого дня сесії ПАРЄ (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що українській делегації вдалося посилити текст документа своїми правками.

Прямий ефір