У РФ уже немає серйозних джерел для покриття дефіциту бюджету, постраждають гаманці росіян, — економіст

Ілюстративне фото: pixabay.com

РФ постійно збільшує витрати на війну, але інші витрати зменшуються, від чого страждає російське населення. Про це сьогодні, 2 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив економіст Олег Пендзин.

Він зазначив, що у 2023 році сукупні витрати російського бюджету на війну становили близько 60 млрд доларів, а в поточному році — на рівні 110 млрд.

“Ми обговорюємо бюджет на наступний рік — 143 млрд. Будь-який ресурс у країні не нескінченний. І якщо ви різко збільшуєте одну зі статей, то, звичайно, ви об’єктивно зменшуєте якісь інші витрати. Що на сьогодні є найголовнішим джерелом скорочення витрат російського бюджету? Це, звичайно, витрати на “соціалку”. Це, звичайно, витрати на російське населення, яке в даній ситуації є об’єктом, що найбільше страждає у всьому цьому бюджетному процесі”, — сказав він.

Економіст наголосив, що ліквідних коштів Фонду добробуту на 2025 рік уже точно не вистачить.

“Російське керівництво зверталося з проханням до керівництва КНР надати позику в юанях для покриття дефіциту російського бюджету, але, наскільки я знаю, це питання відклалося і його не буде реалізовано. Тому на сьогодні серйозних зовнішніх джерел покриття дефіциту не існує. Тому напрямки, які забезпечать фінансування війни — це, по-перше, скорочення соціальних витрат, та друге — це збільшення податкового тиску на російське населення всередині країни”, — сказав Пендзин.

За його словами, витрати на війну в РФ покриватимуться коштом російських громадян, тому на них чекає й підвищення податків, й зростання цін, й збільшення витрат на комунальні платежі.

“Це ж усе покриватиметься завдяки гаманцям російських громадян. Іншого джерела всередині країни немає. Насправді ми ж повинні з вами розуміти, що будь-який бюджет — це ж не державні гроші. Будь-який бюджет — це гроші платників податків. А хто є в будь-якому разі кінцевим платником податку в будь-якій країні? Це громадянин. Тому, коли ми з вами говоримо про те, хто буде на своїх плечах витягувати військові витрати, відповідь однозначна. Це тільки російські громадяни, які й так на сьогоднішній момент далеко не такі багаті, як це насправді хоче показати російська влада”, — сказав Пендзин.

Читайте також: Уряд Росії впав в інфляційну спіраль — розбір Бланта

Прямий ефір