Такий сценарій зараз виглядає досить фантасмагорично, — політолог про ядерні погрози Кремля 

Ілюстративне фото: polskieradio.pl

Дискусія Росії про застосування ядерної зброї, спроба маніпулювати погрозами — це інструмент Кремля для впливу на громадську думку на Заході, для розігріву пацифістських настроїв. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

“Ми розуміємо, що немає якогось з боку Росії зараз жесту, який вона би не робила раніше. Так, зміна стратегічної ядерної доктрини присутня. Але ж змінилася і сама ситуація з ядерною зброєю, тому що РФ поширила її, зокрема, на територію Білорусі. І це теж знайшло відображення в доктрині, безумовно”, — зазначив Божко. 

На його думку, якщо країна-агресор наважиться на застосування ядерної зброї, то зробить це в критичний для себе момент і без будь-яких попереджень. 

“Думаю, що основна проблема буде в тому, що ядерна зброя, якщо буде застосовуватися, то точно не з якимись попередженнями перед цим, не з якимись натяками і, можливо, навіть не за доктриною, а просто в критичній ситуації, де росіяни вважатимуть, що це єдиний необхідний крок, який принесе менше загрози, ніж її незастосування”, — сказав гість ефіру. 

Але сам такий сценарій, вважає політолог, виглядає зараз досить фантасмагорично.

“По-перше, у Росії немає необхідності кудись терміново поспішати. Це дуже важливий момент. По-друге, війна перейшла в таку тривалу фазу, мовляв, не миттям, так катанням. І Росія на це погодилася. Тобто РФ погодилася вести довгу позиційну війну. Це означає, що в цій логіці зараз і ядерна зброя не становить якогось стратегічного інтересу, а приносить тільки додаткові стратегічні ризики”, — акцентував Божко. 

Але Кремлю вигідно постійно погрожувати ядерним ударом, вважає він.

“Дискусія про ядерну зброю, спроба маніпулювати тезами — це гарний інструмент для демобілізації громадської думки на Заході, для розігріву пацифістських настроїв, якими користувався ще Радянський Союз свого часу, не те що Росія”, — зазначив політолог.

Що стосується можливої реакції НАТО на дії Кремля щодо цього, то основна відповідальність тут лежить, на думку Божка, на Сполучених Штатах.  

“Специфіка в тому, що НАТО — це обслуговуючий орган. Основними гравцями в питанні ядерного роззброєння є Сполучені Штати. Тут історія в тому, що відповідальність повністю лежить на Сполучених Штатах Америки. НАТО виступає як насамперед аналітичний центр. У Альянсу немає своїх армій. Це армії країн, що входять до НАТО. Тобто в будь-якому разі реагувати буде безпосередньо на будь-яку силову загрозу президент Сполучених Штатів і лідери інших країн блоку. Тобто безпосередньо самі держави. Те, що може Альянс як структура — це зібрати розвідувальну інформацію, провести з цього приводу вивчення ситуації, можливо, наукову експертизу оплатити якусь, моніторити це питання ретельно”, — резюмував Божко.

Читайте також: Перед новим генсеком НАТО стоять серйозні виклики: головні завдання на новій посаді Рютте назвав Лісний

Нагадаємо, раніше новий генсек НАТО Марк Рютте прокоментував зміни російської ядерної доктрини. Він назвав риторику Кремля “нерозважливою і безвідповідальною”. А також наголосив, що в Альянсі “не бачать навислої загрози застосування ядерної зброї Росією”.

Прямий ефір