“Ми зобов’язані це зробити”: в Україні вшанували пам’ять загиблих і привітали захисників і захисниць (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Загальнонаціональною хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих за свободу України. І привітали зі святом захисників і захисниць, які продовжують відстоювати незалежність України на полі бою. У всіх регіонах країни відбулися пам’ятні та урочисті заходи, повідомляє FREEДОМ.

9:00 — на вулицях Луцька завмер рух. Зупинилися і пішоходи, і транспорт. Так у місті вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за вільну і незалежну Україну.

“Це найменше, що ми можемо зробити — вшанувати пам’ять наших загиблих захисників”, — зазначила лучанка Людмила Погрібна.

“Ми зупиняємо всі справи, встаємо, тому що ця хвилина для нашого життя нічого не варта, насправді. Коли люди віддали ціле життя за нас. І вшанувати пам’ять цих людей ми зобов’язані. Наше сумління має нам про це говорити”, — додала лучанка Наталія Андрощук.

У День захисників і захисниць України загальнонаціональну хвилину мовчання провели в усіх містах. 

Дніпровські медики на хвилину також призупинили роботу. Кажуть, щодня до них надходять десятки військових із передової. Ті, кому врятували життя, у День захисників і захисниць приймають вітання від лікарів.

“Ви зробили одну велику справу. Один — як хірург, інший — як воїн”, — наголосив лікар дніпровської лікарні.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну Максима застало у Водяному, що на Донеччині. Тоді йому було 24 роки. Серйозне поранення руки отримав у червні 2024 року, теж на Донецькому напрямку. Максим із побратимом потрапили під артилерійський обстріл противника.

“У той момент він уже без ноги був, я йому допоміг встати. Його руку за шию, і лівою рукою тримав його руку. Чим закрив собі бік, воно пішло мені все в руку, а не в легеню чи серце. У момент удару я теж упав на коліна, але все одно його не кинув, правою рукою підхопив, і ми далі вже сповзали в укриття”, — розповів він.

Рука Максима настільки постраждала, що була загроза ампутації. Але військовий просив медиків зберегти її. І це лікарям вдалося.

“Чотири години операція була. Три місяці після перелому. Уже деякі кістки зрослися. І нам треба було заново їх зламати, вивести як природою задумано. І все вдалося, рука на місці, рухи вже повертаються”, — розповів хірург-травматолог Максим.

Після реабілітації Максим планує повернутися на фронт. Щоб і далі захищати Україну від російської агресії.

Читайте також: Життя переможе завдяки вам: Зеленський привітав захисників та захисниць України (ВІДЕО)

Прямий ефір