Не може пропаганда Росії розцінюватися як журналістика чи як свобода слова, — Кравчук

Євгенія Кравчук. Фото: uatv.ua

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), яка сьогодні, 1 жовтня, ухвалила резолюцію “Пропаганда та свобода інформації в Європі”, назвала речі своїми іменами. Місце російських пропагандистів — на лаві підсудних. Про це, коментуючи телеканалу FREEДОМ ухвалену резолюцію, сказала народна депутатка України, членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

“Є свобода слова, а є пропаганда, дезінформація, російська пропаганда, яка розпалює війну, яка закликає до геноциду українців. І тут має бути рішуча відсіч членів Ради Європи. Нам вдалося додати правками посилення цієї резолюції”, — зазначила вона.

Кравчук повідомила, що фактично ПАРЄ закликала санкціонувати державні медіа Російської Федерації, які розпалюють війну і брешуть на весь світ, а також накласти персональні санкції на російських пропагандистів — Скабєєву, Соловйова, Симонян і всіх інших, які закликають вбивати українців і розказують неправду про агресивну війну Росії проти України.

“Безумовно, найкраще місце для цих пропагандистів — це не просто бути під санкціями, а бути на лаві підсудних, так, як це було на Нюрнберзькому процесі, коли редактор нацистської газети “Штурмовик” був засуджений за розпалювання фактично війни. Безумовно, окрім таких санкцій, потрібно підтримувати медіаграмотність, розвивати критичне мислення у людей, підтримувати, наприклад, суспільні медіа. Про це йдеться в резолюції”, — заявила членкиня української делегації.

За її словами, має бути сильний регулятор, який слідкує за контентом медіа.

“Але основне в цій резолюції, що не може пропаганда Росії розцінюватися як журналістика чи як свобода слова”, — резюмувала Кравчук.

Читайте також: Українське питання в пріоритеті: що обговорюватимуть на осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 30 вересня по 4 жовтня проходить осіння сесія ПАРЄ. Серед найважливіших для України питань — звільнення українських військовополонених і цивільних українців. Буде проголосована резолюція “Особи, зниклі безвісти внаслідок агресії Росії проти України: військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні”. Українська делегація також представить side-event на тему: “Катування і смерті українських військовополонених і незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні” з реальними свідченнями потерпілих та їхніх близьких.

Ще одна важлива резолюція — “Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову перед загрозою геноциду”.

1 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Пропаганда та свобода інформації в Європі”, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів та державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу та пропаганди.

Також 1 жовтня розпочала роботу парламентська мережа ПАРЄ з питань становища дітей України. Основне завдання мережі — консолідація міжнародної підтримки як для повернення викрадених Росією українських дітей, так і для допомоги від окремих держав-членів Ради Європи.

Прямий ефір