Кожна повернута дитина — це цінний подарунок для України, — заступниця глави парламентської мережі ПАРЄ

Міапетра Кумпула-Натрі. Фото: uatv.ua

Росія втрачає своїх молодих людей на війні, і їй потрібні нові люди. Це найбільш небезпечна і жахлива перспектива. Росії потрібно дати відсіч. Про це сьогодні, 1 жовтня, в коментарі телеканалу FREEДОМ заявила голова фінської делегації в ПАРЄ, заступник глави парламентської мережі ПАРЄ з питань становища дітей України Міапетра Кумпула-Натрі, відповідаючи на запитання: чому Росія утримує українських дітей.

За її словами, існує ціла організація доброзичливців та адвокатів, які допомагають повернути українських дітей на батьківщину.

“Також і всередині Росії хороші люди відмовляються на це просто дивитися. І я також думаю, що ми маємо зважати та відзначати неурядові організації, які роблять багато волонтерської роботи, щоб отримати інформацію і поширити її. Тому дуже добре, що є штаб із повернення дітей в Україну за участю першої леді, а також міжнародної допомоги, яка має бути надана в міру потреби. Звісно, це складно, коли йдеться про російську територію, але й тут є свої успішні приклади. Минулого тижня повернули ще 40 дітей. Я як батько знаю, що кожна дитина важлива для їхніх сімей. Я не хочу зациклюватися на великих цифрах, тому що кожна повернута дитина — це цінний подарунок для України”, — зазначила Міапетра Кумпула-Натрі.

Також вона повідомила, що в парламентському порядку денному асамблеї є питання про повернення українських військовополонених, яких утримує Росія.

“Це велика тема для резолюції на пленарному засіданні та дій, які мають бути зроблені. Також сьогодні тут ми зустрілися з деякими звільненими політичними в’язнями. Так ми звільняємо політичних в’язнів. Це важливо для політичної структури, оскільки ми є парламентаріями”, — додала заступниця глави парламентської мережі ПАРЄ.

Читайте також: В ПАРЄ обговорили становище дітей України — деталі від Тулякової

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 30 вересня по 4 жовтня проходить осіння сесія ПАРЄ. Серед найважливіших для України питань — звільнення українських військовополонених і цивільних українців. Буде проголосована резолюція “Особи, зниклі безвісти внаслідок агресії Росії проти України: військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні”. Українська делегація також представить side-event на тему: “Катування і смерті українських військовополонених і незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні” з реальними свідченнями потерпілих та їхніх близьких.

Ще одна важлива резолюція — “Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову перед загрозою геноциду”.

1 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Пропаганда та свобода інформації в Європі”, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів та державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу та пропаганди.

Також 1 жовтня розпочала роботу парламентська мережа ПАРЄ з питань становища дітей України. Основне завдання мережі — консолідація міжнародної підтримки як для повернення викрадених Росією українських дітей, так і для допомоги від окремих держав-членів Ради Європи.

Читайте також: Українське питання в пріоритеті: що обговорюватимуть на осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі (ВІДЕО)

Прямий ефір