Якщо транзит газу через територію України буде зупинено: про перспективи Європи без російського палива розповіли експерти

Ілюстративне фото: bankruptcy-ua.com

Єврокомісія не бачить необхідності в продовженні угоди про транспортування російського газу територією України, тому ЄС готовий відмовитися і від його споживання. Так, газові сховища Європи наповнені на 90% — на два місяці раніше плану, пише Bloomberg. Це значно вище середнього п’ятирічного показника. До 2027 року Росія, ймовірно, остаточно втратить європейський ринок газу. 

А через західні санкції найбільша приватна газова компанія Росії призупинила розробку двох своїх головних проєктів зі скрапленого природного газу (СПГ), повідомляють російські ЗМІ. 

Альтернативи російському газу в Європі

Єврочиновники хотіли б, щоб Україна не втратила доходи в разі, якщо транзит газу з Росії буде припинено. Про це розповіла єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон

“Газова інфраструктура України є частиною нашої інфраструктури. Частина нашого газу зберігається в сховищах України, які надають нам додаткові потужності. І, звісно, Україна також є виробником газу, тому ми маємо подбати про те, щоб їхня інфраструктура все ще мала цінність. Але моє послання гранично ясне. Нема потреби шукати якісь нові способи продовження торгівлі з “Газпромом”, — вважає єврокомісар.

Так, за словами Кадрі Сімсон, Європі вдалося покласти край залежності від російського палива, яка тривала десятиліттями. 

“Раніше ми щорічно імпортували з Росії 150 млрд куб. м природного газу, а зараз — менш як 50. Наша залежність від Росії знизилася з 45% у 2021 році до 15% минулого року. І оскільки ми готуємося до наступної зими, газові сховища ЄС досягли мети заповнення 90% вже 19 серпня. ЄС готовий жити без цього російського природного газу, що залишився, який надходить через український транзитний маршрут”, — заявила Сімсон.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що переговори з Росією про продовження транзиту газу вестися не будуть. Водночас за його словами, можливо, є переговори лідерів країн Європи з іншими потенційними постачальниками. 

Тим часом Чехія готова допомогти Європейському Союзу в разі зупинки транзиту російського газу через Україну. Про це заявив міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела. За його словами, чеська газотранспортна система має достатньо потужностей для заміщення поточного транзиту в разі припинення постачання російського газу через Україну. 

Сікела зазначив, що внаслідок зупинки транзиту газу через Україну, ЄС втратить 40-42 млн кубометрів палива на добу. Необхідно шукати заміну насамперед в альтернативних постачальників.

“Нам вдалося значно скоротити імпорт російської енергетичної сировини до Євросоюзу, але нам необхідно продовжувати ці зусилля. Ми маємо уникнути ситуації, коли купуємо газ, який формально не є російським, але під час транспортування до Європи обмінюється на російський, і ми не просуваємося в наших зусиллях зі скорочення постачання із Росії”, — наголосив Йозеф Сікела у листі до єврокомісара з питань енергетики Кадре Сімсон.

Кращою альтернативою є використання газу, що надходить із Західної Європи, який можна було б транспортувати через Чехію: пропускна здатність газопроводів на її території для цього є достатньою.

Євросоюз збирається повністю відмовитися від імпорту російського газу до 2027 року. Постачання його трубами стануть практично неможливими після того, як наприкінці 2024-го закінчиться термін дії договору про транзит газу через українську територію. Що стосується СПГ, то в 14-му санкційному пакеті ЄС заборонив використовувати європейські порти для його перевалки, але купувати скраплений газ усе ще можна. Нещодавно країни Балтії та Польща виступили із закликом відмовитися від імпорту російського пального.

Думки експертів

Якими будуть наслідки припинення транзиту російського газу через Україну? Які альтернативні варіанти може знайти Європа? Як це позначиться на економіці та газовій галузі Росії? На ці питання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Олег Пендзин, економіст;
  • Андрій Закревський, заступник директора Асоціації енергетичних і природних ресурсів України;
  • Максим Гардус, комунікаційний менеджер “Razom We Stand”;
  • Олександр Савченко, економіст.

ОЛЕГ ПЕНДЗИН: Російський газ не буде йти українською трубою

— Зараз обговорюється питання про постачання азербайджанського газу до трьох європейських країн — Угорщини, Австрії та Словаччини. При цьому, Австрія — меншою мірою, Угорщина — більшою. Є активні контакти між прем’єр-міністром Робертом Фіцо, між прем’єр-міністром Віктором Орбаном і прем’єр-міністром України з погляду перспектив української газотранспортної системи після грудня 2024 року. 

У грудні 2024 року закінчується контракт між РАТ “Газпром” і НАК “Нафтогаз” на транзит російського газу територією України. Ми почули чітку політичну позицію від керівництва України, що цей контракт продовжуватися не буде. Тобто російського газу в українських трубах більше не буде. 

У європейських партнерів України є бажання отримувати газ українською трубою для забезпечення власної енергетичної безпеки та це є темою для переговорів. Існують різні варіанти. Наприклад, словакам було запропоновано забирати російський газ на Суджі, що перебуває під контролем українських Збройних сил, і транспортувати територією України словацький газ. 

Є ще варіант від президента Азербайджану Ільхама Алієва: методом віртуального заміщення російського газу. Тобто, певні обсяги газу передаватимуться з РАТ “Газпром” на SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic), а азербайджанський газ буде нібито заміщати в українських трубах російський. Це дуже складне політичне питання, яке має вирішуватися на найвищому рівні. 

Якщо наші європейські хочуть партнери, щоб Україна постачала їм газ, то він не може бути російським. Газ може бути з Туркменістану або Азербайджану. Також це може бути газ угорських і словацьких компаній, який вони видобувають за межами своєї території. Після 2024 року російський газ не буде текти українським трубопроводом. Цю позицію досить чітко висловлено вищим політичним керівництвом країни. 

АНДРІЙ ЗАКРЕВСЬКИЙ: Росія втратить 11 млрд євро доходу на рік

— Росія зараз заробляє 11 млрд євро на рік на південній частині трубопроводу “Дружба” і на єдиній гілці, яка залишилася на території України. Україна від цього транзиту заробляє всього 460-500 млн євро. У цій ситуації РФ втрачає набагато більше. 

Російський газ буде заміщено за допомогою, наприклад, Чехії, яка вже висловила свій намір. Що стосується Швейцарії, Австрії та Угорщини, які хочуть продовжувати користуватися українським транзитом, то вони будуть поставлені перед фактом. В іншому разі ці країни будуть економічно заблоковані та потраплять під санкції. 

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну ситуація на енергетичному ринку докорінно змінилася, зокрема для Росії. Європа відмовляється від російських енергоносіїв, і федерація зазнає колосальних збитків.

Єдина надія, яка зараз є у Путіна — це надія на швидке закінчення війни. Тому що нескінченно десь у Мурманську зберігати газ не вийде. І технічно це неможливо. А найголовніше — це не має жодного фінансово-економічного сенсу. 

Зараз РФ намагається продати свій газ бодай кудись, навіть за досить низькими цінами, наприклад, у Китай. Водночас є передумови, що взимку ціни на газ впадуть ще більше. Через Путіна вони були сильно перегріті, зокрема ціни на скраплений газ (СПГ). Якщо президентом США стане Дональд Трамп, то він випустить на ринок американський СПГ. Тоді все, що зараз економить Путін, як і його надії на розвиток і отримання грошей від розвитку Північного морського шляху і СПГ, знеціниться і не окупиться в найближчій перспективі ніколи. 

МАКСИМ ГАРДУС: Європейський ринок втрачено для “Газпрому”

— Ще до повномасштабного вторгнення Росії Україна домагалася, щоб було перенесено точку обліку на східний кордон із західним, і щоб європейські покупці могли купувати газ у Росії та транспортувати його через Україну. Зараз газ купується на західному кордоні та Росія була проти цього. Україна і Європа виступали за демонополізацію експорту газу з Росії, щоб приватні видобувачі або інші компанії могли його продавати. 

Що стосується транзиту газу з третіх країн, то таких країн, у принципі, географічно не так вже й багато. Ще до середини 2000-х рр. був транзит газу з Туркменістану, але потім таємничим чином вибухнули трубопроводи, якими йшов цей газ. Після цього Туркменістан розчарувався в західних напрямках і став експортувати на схід — у Китай. Деякі обсяги газу є у Казахстану, але незрозуміло, чи достатні. Також є обсяги газу в Азербайджану. Але знову ж таки — не в тих обсягах, про які йдеться. Таким чином, якщо альтернативи є, то вони суто теоретичні. 

Якщо жодного постачання не буде, то теоретично українська газотранспортна система здатна буде продовжити постачання газу всередині України. Тобто — від українського виробника до споживачів, а також імпорт із західних країн. Є вузлові компресорні станції, вони працюють, вони зможуть забезпечити тиск для того, щоб прокачати продукт споживачам. 

Заяви Росії про те, що вона постачатиме газ Ірану і Пакистану, виглядають дивно, підозріло і навіть безглуздо. Річ у тім, що Іран — дуже велика країна з гігантським профіцитом виробництва газу, оскільки він постійно перебуває під санкціями. Там самі не знають, що робити зі своїм газом. Нормальних потужностей скраплення в Ірану немає, щоб відправляти його газовозами. Їхнім сусідам газ у таких обсягах не потрібен. Є деяке постачання в Туреччину, але не дуже великі. Сьогодні Іран в основному використовує свій газ для того, щоб насичувати нафтові родовища. Навіщо Пакистану російський газ, якщо поруч є Іран, у якого його більше? 

Нинішня політика Кремля вдарила по економічному гіганту “Газпрому”, який вже сьогодні зазнає чималих збитків, і в найближчому майбутньому ця ситуація тільки погіршуватиметься.

Я думаю, що повного відновлення частки Росії на європейському ринку, яка доходила до 40%, а в деяких країнах і до 100%, вже не буде ніколи. Можливо, відбудеться деяке збільшення після того, як буде укладено мир між Росією та Україною. Але повноцінного відновлення не буде вже ніколи. 

Європа хоче диверсифікації та поступово відмовитися від викопного палива. ЄС вже не потрібно буде стільки газу і вигода від дешевого російського не перевищить всі інші ризики. Європейський ринок для “Газпрому”, найімовірніше, втрачено назавжди. 

ОЛЕКСАНДР САВЧЕНКО: РФ може почати бити по газотранспортній системі України

— У мене є своя думка щодо транзиту російського газу, яка, можливо, відрізняється поки що від офіційної. У разі відмови від транзиту через територію України, країни ЄС проводитимуть переговори для того, щоб цей газ пішов південним трубопроводом через територію Туреччини. У цьому проєкті братиме участь і Азербайджан. 

У будь-якому разі, Євросоюз отримає російський газ і заплатить за нього гроші. А Україна матиме дві проблеми. Насамперед впаде наше валютне уторгування, мова може йти про 1 млрд доларів. По-друге, Росія матиме спокусу бити по нашій газотранспортній системі. Поки що це табу, поки російський газ іде в Євросоюз. 

Я думаю, варто було б провести переговори та запропонувати Євросоюзу купити в України послуги з транзиту газу, причому за вищою ціною. Це рішення було б більш правильним, ніж просто перенаправити газ РФ через інший газопровід і заробити на цьому. 

Читайте також: РФ готує удари по ядерній енергетиці України: як змусити Москву зупинитися — думки

Прямий ефір