Ми маємо зробити все, щоб діти України росли щасливими, — віцепрезидентка ПАРЄ

Олена Хоменко. Фото: uatv.ua

Під час літньої сесії ПАРЄ було створено парламентську мережу (нетворк) з питань становища дітей України, учасники якої займаються напрацюванням шляхів і механізмів розв’язання проблем, пов’язаних з українськими дітьми.. Сьогодні, 1 жовтня, під час осінньої сесії ПАСЕ, відбулось перше засідання. Про це телеканалу FREEДОМ розповіла віцепрезидентка Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Олена Хоменко.

“На базі ПАРЄ створений майданчик, який буде присвячений питанню становища українських дітей. До цього майданчика залучені представники 45 країн-членів Ради Європи. Це парламентарі, це наші колеги, які готові допомагати Україні в проблемних питаннях з нашими дітьми. Тому що викликів у нас дуже багато, немає жодної дитини, яка не постраждала від цієї війни”, — сказала Хоменко.

Вона повідомила, що кожне засідання нетворку буде присвячено певним проблемам, наприклад, проблемам освіти, охорони здоров’я, проблемам повернення депортованих Росією дітей, проблемам дітей-сиріт та позбавлених батьківського опікування.

“І моє прагнення, щоб це не були лише обговорення і розмови, але щоб були конкретні дії, якщо якась країна зможе допомогти нам в тому чи іншому питанні, в той чи інший спосіб (фінансово, технічно, експертно, політично, санкційно). Це нам допоможе, це нас об’єднає. Я вважаю, що така синергія нам, Україні, допоможе в тому, щоб наші діти росли щасливими попри війну. Ми маємо зробити все належне, щоб наші діти були здорові — психічно, ментально, фізично, щоб вони навчались, щоб вони були захищені всюди — в родині, в школі, в будь-якому середовищі. І для цього ми залучаємо небайдужих членів асамблеї, які нас будуть підтримувати та допомагати”, — зазначила віцепрезидентка ПАРЄ.

Також в межах ПАРЄ триває робота з питання повернення українських дітей, депортованих Росією.

“Питання повернення дітей дуже складне, і, на жаль, досі не існує універсального механізму. У нас раніше був візит до Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Ми спілкувалися з цього приводу, бо вважаємо, що ця організація має необхідний мандат для того, щоб встановити місце перебування, умови та всю інформацію щодо дітей, які знаходяться в депортації. У нас були певні запити, у нас були прохання до них, і ми будемо дивитись на результати”, — повідомила Олена Хоменко.

Читайте також: В ПАРЄ обговорили становище дітей України — деталі від Тулякової

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 30 вересня по 4 жовтня проходить осіння сесія ПАРЄ. Серед найважливіших для України питань — звільнення українських військовополонених і цивільних українців. Буде проголосована резолюція “Особи, зниклі безвісти внаслідок агресії Росії проти України: військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні”. Українська делегація також представить side-event на тему: “Катування і смерті українських військовополонених і незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні” з реальними свідченнями потерпілих та їхніх близьких.

Ще одна важлива резолюція — “Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову перед загрозою геноциду”.

1 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Пропаганда та свобода інформації в Європі”, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів та державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу та пропаганди.

Також 1 жовтня розпочала роботу парламентська мережа ПАРЄ з питань становища дітей України. Основне завдання мережі — консолідація міжнародної підтримки як для повернення викрадених Росією українських дітей, так і для допомоги від окремих держав-членів Ради Європи.

Читайте також: Українське питання в пріоритеті: що обговорюватимуть на осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі (ВІДЕО)

Прямий ефір