В ПАРЄ обговорили становище дітей України — деталі від Тулякової

Ірина Тулякова. Фото: uatv.ua

Сьогодні, 1 жовтня, розпочала роботу мережа (нетворк) Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань становища дітей України. На сьогоднішньому засіданні учасники сфокусувалися на темах забезпечення права кожної дитини на виховання в сімейному оточенні, міжнародному співробітництві та ініціативах ЮНІСЕФ. Детальніше про засідання телеканалу FREEДОМ розповіла керівниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду за дітьми Ірина Тулякова.

Вона нагадала, що в Україні триває реформа системи виховання дітей, але в останні роки додалися дуже багато викликів, які пов’язані з війною. І цю тему обговорювали учасники сьогоднішнього нетворку.

“З такими викликами, що є в України, звичайно, дуже складно зробити все, щоб дитина зростала в сімейному оточенні. І нам важливо, щоб міжнародна спільнота була поруч на цьому шляху. Але все одно наш шлях буде свій, тому що розвиток сімейних форм виховання, соціальна підтримка родин, надання універсальних послуг — це не так легко, коли в тебе щоденно діти страждають від російських бомбардувань”, — сказала Тулякова.

Міжнародна платформа, що створена в межах ПАРЄ, допоможе вирішити багато питань. Вона важлива для боротьби за повернення тисяч українських дітей, яких незаконно депортувала Росія, а також для тих дітей, які зараз знаходяться в Україні і потребують підтримки.

“Ця платформа нам необхідна для того, щоб ділитися практиками, досвідом, який ми зараз набуваємо, а також вивчати досвід інших країн і спільно знаходити рішення. Наприклад, рішення, яким чином нам збільшити від 4 до 12 тисяч соціальних працівників в умовах війни; як нам зробити так, щоб діти з інвалідністю отримували послуги; щоб діти з комплексними порушеннями могли навчатися — бо це зараз недоступно в Україні. І таких прикладів дуже багато”, — зазначила керівниця Координаційного центру.

Повернення українських дітей, депортованих Росією, — дуже складне питання. Вже створена Міжнародна коаліція з питання повернення дітей.

“І учасники сьогоднішнього нетворку теж залучені до адвокації і до тиску на РФ, до підсилення нашого голосу в світі, що викрадення українських дітей — це неприпустимо. Що їхнє вилучення із родин або усиновлення, зміна прізвищ, зміна їхньої ідентичності — це порушення міжнародного законодавства”, — акцентувала Тулякова.

Спільними з партнерами зусиллями Україні вдається повертати дітей на батьківщину.

“І буквально в суботу [28 вересня] повернулася група через посередництво Катару. Ми працювали з цими дітьми, сім’ями. І я дякую міжнародним партнерам за те, що вони допомагають нам повертати українських дітей додому, тому що вони щасливі бути вдома”, — додала спікерка.

“Так, в нас дуже багато викликів, але дитинство має “термін дії”. Наші діти тут і сьогодні мають отримувати найкращі послуги для себе, і зростати, і розвиватися. І тому Україна, попри війну, ставить в пріоритет дитинство і дитину, і все, що стосується сім’ї. Це дуже гідно, бо всі знають, що ми сміливі, але в тому числі світ чує про те, що, крім сміливості, ми турбуємося про наших дітей і наші сім’ї”, — резюмувала Ірина Тулякова.

Читайте також: Українське питання в пріоритеті: що обговорюватимуть на осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 30 вересня по 4 жовтня проходить осіння сесія ПАРЄ. Серед найважливіших для України питань — звільнення українських військовополонених і цивільних українців. Буде проголосована резолюція “Особи, зниклі безвісти внаслідок агресії Росії проти України: військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні”. Українська делегація також представить side-event на тему: “Катування і смерті українських військовополонених і незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні” з реальними свідченнями потерпілих та їхніх близьких.

Ще одна важлива резолюція — “Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову перед загрозою геноциду”.

1 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Пропаганда та свобода інформації в Європі”, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів та державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу та пропаганди.

Також 1 жовтня розпочала роботу парламентська мережа ПАРЄ з питань становища дітей України. Основне завдання мережі — консолідація міжнародної підтримки як для повернення викрадених Росією українських дітей, так і для допомоги від окремих держав-членів Ради Європи.

Прямий ефір