133 тисячі росіян поставлять під рушницю — ризики розпочатого осіннього призову (ВІДЕО)

Російські призовники. Фото: ТАСС

Осінній призов у Росії стартував сьогодні, 1 жовтня. Напередодні Путін підписав відповідний указ. До кінця 2024 року Кремль хоче поставити під рушницю 133 тис. осіб. Йдеться про громадян РФ у віці від 18 до 30 років, які не перебувають у запасі та підлягають призову на військову службу. З 1 листопада зміниться і сама система призову: електронні повістки будуть вручати поряд із паперовими, а ухилитися від служби стане ще складніше, повідомляє FREEДОМ.

Влада РФ знову обіцяє не відправляти строковиків на війну проти України. Тільки цим запевненням мало хто вірить. Число вбитих та взятих у полон Збройними силами України російських солдатів строкової служби доводить протилежне. Режим використовуватиме цей ресурс для поповнення масштабних втрат російської армії.

“Росія, швидше за все, продовжуватиме змушувати призовників підписувати контракти після закінчення служби, щоб забезпечити стабільний запас особового складу для війни в умовах високих темпів відтоку кадрів”, — повідомляє розвідка Великої Британії в соцмережі Х.

Осіння призовна кампанія надасть Кремлю можливість “випробувати” нову систему рекрутингу. З 1 листопада набирає чинності закон “Про військовий обов’язок та військову службу”, який передбачає обов’язкову цифровізацію роботи військкоматів. Тепер інформація щодо кожного призовника зберігатиметься у 48 розділах. У базі Єдиного реєстру призовників будуть майже усі особисті дані людини: від історії хвороб до наявності другого громадянства. Крім того, повістки тепер вручатимуться через єдиний портал “Держпослуги” — в електронному вигляді. А це суттєво скорочує шанси ухилитися від служби в армії країни-агресора.

“Спроби уникнути вручення паперової повістки (не відчиняти двері представникам військкомату, не жити за місцем прописки тощо) були головною стратегією ухилення від призову. Поява електронних повісток (за формального збереження паперових) робить цю стратегію безглуздою, оскільки “не отримати” її фактично не можна. Вона буде направлена людині в особистий кабінет на “Держпослугах” і одночасно з’явиться в реєстрі повісток, а повідомлення про розміщення прийде знову ж таки через “Держпослуги”. Через тиждень після розміщення в реєстрі повістка буде вважатися врученою”, — пише Російська служба ВВС.

Для тих, хто проігнорує повістку, передбачено перелік обмежень. Не можна буде взяти кредит, продавати чи купувати нерухомість, займатися підприємництвом і навіть отримати закордонний паспорт. Але головне — такого громадянина Росії не випустять за її межі. Експерти припускають, що відкупитись від служби в армії тепер стане складніше.

“Способів розв’язати проблеми з військкоматом за хабар у такий незаконний спосіб залишається все менше, а вартість цих послуг зростає”, — зазначив адвокат правозахисного проєкту “Перший відділ” Євген Смирнов.

Ще одним ресурсом для поповнення втрат російської армії залишаються мігранти. У серпні Путін підписав закон, яким усім особам, що отримують російське громадянство, наказується ставати на військовий облік. У тих, хто ухиляється, відбиратимуть російський паспорт.

Читайте також: Як у РФ можна уникнути призову до армії, розповів російський журналіст

Нагадаємо, за словами адвоката правозахисного проєкту “Перший відділ” Євгена Смирнова, всі озвучені в Росії гарантії неучасті призовників у зіткненнях на лінії фронту не мають юридичної основи.

Прямий ефір