Заморозити конфлікт і не дати РФ зазнати поразки: “мирна ініціатива” Китаю та Бразилії — в оцінках експертів

Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Швейцарія підтримала “мирну ініціативу”, запропоновану Китаєм і Бразилією щодо України, там вважають її важливою альтернативою “войовничим промовам в ООН”. 

В українському МЗС відреагували на рішення Швейцарії підтримати так звану “мирну ініціативу” Китаю та Бразилії. У міністерстві наголосили: немає потреби у створенні додаткових форматів і платформ для обговорення шляхів досягнення миру для України.

Просування китайської позиції 

Китайсько-бразильську “мирну ініціативу” Швейцарія підтримала, попри те, що в документі немає згадок про Статут ООН і прямої згадки про територіальну цілісність України. Про це повідомляє Blick, посилаючись на представника Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо. За його словами, ця ініціатива закликає до припинення вогню і політичного вирішення конфлікту. 

“Ця ініціатива важлива, тому що вона пропонує альтернативу войовничим промовам, які звучали в ООН цього тижня як з українського, так і з російського боку”, — заявив Бідо. 

У США та Євросоюзі не підтримують “мирну ініціативу” Китаю та Бразилії, оскільки відсутність згадки Статуту ООН розглядається як схвалення стратегії Кремля.

Українська сторона розчарована інформацією про підтримку швейцарською стороною так званого “Китайсько-бразильського консенсусу з 6 пунктів”. Про це заявили в Міністерстві закордонних справ. 

“Ми не можемо зрозуміти логіки такого рішення. Адже спільно зі Швейцарською Конфедерацією ми організували перший глобальний Саміт миру 15-16 червня в Бюргенштоку, в якому взяли участь представники ста країн і міжнародних інституцій. Наші країни продовжують активно співпрацювати над збільшенням кількості підписантів підсумкового Комюніке цього саміту. Швейцарія бере участь у тематичних конференціях за конкретними пунктами формули миру, метою яких є підготовка спільної мирної рамки для відновлення всеосяжного, справедливого та сталого миру для України”, — йдеться в повідомленні МЗС. 

Так, в українському МЗС наголосили, що всі мирні ініціативи мають ґрунтуватися на статуті ООН і включати повагу до суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

“Будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН і не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі “мирні ініціативи” лише створюють ілюзію діалогу, в той час, як агресор продовжує свої злочинні дії”, — йдеться в повідомленні українського МЗС. 

Тим часом у китайському МЗС повідомили, що КНР із країнами глобального Півдня має намір створити платформу “Друзі миру”, яка сфокусується на так званому політичному врегулюванні війни РФ проти України. Угорщина вже приєдналася до цієї ініціативи. Про це заявив глава угорського дипломатичного відомства Петер Сійярто. 

27 вересня Угорщина взяла участь у першому засіданні в рамках групи “Друзі миру” в Нью-Йорку на полях Генеральної асамблеї ООН. Як пише Reuters, зустріч очолили Китай і Бразилія з основною метою — просувати так званий план припинення війни в Україні. 

За словами угорського міністра, до цієї ініціативи вже приєдналися 15 країн.  Серед них — Туреччина, Казахстан, Саудівська Аравія, Мексика, Замбія та Кенія.

“Будапешт підтримує ці дипломатичні зусилля, узгоджені з китайсько-бразильським “мирним планом”, що наголошує на дипломатії як на єдиному рішенні, запобігаючи ядерній ескалації та уникаючи поділу світу на східний і західний блоки”, — написав представник уряду Угорщини Золтан Ковач у соцмережі Х. 

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель засудив рішення Будапешта приєднатися до групи “Друзі світу”, скликаної КНР і Бразилією. Він підкреслив, що в Європі залишається сильна політична підтримка України.

“Є певні країни-члени, їх не так багато, можливо, тільки одна, звичайно, не наймогутніша, які починають думати категоріями капітуляції, говорячи про мир. Ніхто не вживає слова “капітуляція”, але їхні підходи цілком еквівалентні. І я вперше бачу, що держава-член ЄС бере участь у зустрічі, скликаній Китаєм і Бразилією, — щоб обговорити мир за іншим підходом, ніж план Зеленського”, — сказав Боррель. 

Переговори Пекіна про “мир” в Україні, як зазначив держсекретар США Ентоні Блінкен, не відповідають дійсності. Про це він заявив після зустрічі з главою МЗС Китаю Ван І в кулуарах Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. 

Зі свого боку, Україна закликала бойкотувати так званий мирний план Китаю. Про це пише видання Politico, посилаючись на текст документа, поширений серед дипломатів на Генеральній асамблеї ООН. 

Зі свого боку, Україна закликала бойкотувати так званий мирний план Китаю. Про це пише видання Politico, посилаючись на текст документа, поширений серед дипломатів на Генеральній асамблеї ООН. 

Китай не відмовиться від власних зусиль для встановлення миру в Україні, заявив глава дипломатичного зовнішньополітичного відомства КНР Ван І на зустрічі з головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем. На думку Ван І, Китай нібито завжди дотримувався справедливої позиції щодо війни в Україні, а звинувачення в бік Пекіна про підтримку Росії безпідставні.

“Китай завжди дотримувався об’єктивної та справедливої позиції щодо війни в Україні, прихильний до деескалації ситуації та не відмовиться від зусиль із досягнення миру”, — сказав Ван І.

Як пише агентство Reuters, посилаючись на високопоставлених бразильських чиновників, президент Бразилії Лула да Сілва на відкритті засідання Генасамблеї ООН намагався просунути китайсько-бразильський так званий мирний план щодо України. За даними агентства, да Сілва прагне до того, щоб представники 20 країн глобального Півдня підтримали цей документ. 

Думки експертів

Чому Китай продовжує просувати свою “мирну ініціативу”? Чому держави приєднуються до клубу “Друзі миру”? Чим загрожує популярність китайського бачення завершення війни? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України; 
  • Ігор Чаленко, політолог, голова Центру аналізу та стратегій;
  • Наталія Плаксієнко-Бутирська, експертка з питань Східної Азії;
  • Олексій Буряченко, кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст”.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Китай і Бразилія мають важелі тиску на РФ

— Я вважаю, що не існує жодних альтернативних “мирних планів”. Їх не може бути за визначенням, тому що країни, які виступають із подібними ініціативами, не є суб’єктами війни та вони не зацікавлені у справедливому фіналі цієї війни. 

Будь-які плани мають базуватися тільки на позиції України — країни, на яку напали, а не спиратися на концепції, запропоновані державою-агресором. 

Усі будь-які альтернативні “мирні ініціативи” базуються на позиції Російської Федерації. Це і замороження конфлікту, і наратив про те, що частина території України має обов’язково залишитися в Росії. А головний висновок тут полягає в тому, що Російська Федерація не повинна програти. 

Якщо Росія залишається на окупованій території України, то, звичайно ж, не нестиме жодної відповідальності за сам факт агресії. Кремль не платитиме юридичну, фінансову і соціальну ціну за цю війну. Така ситуація не призведе до реального формування стабільного миру на довгі роки вперед — це очевидно. 

Такі країни як Китай, Індія та Бразилія можуть суттєво прискорити фінал війни. Але тільки якщо вони перестануть грати в гру “мирні ініціативи” та “Друзі миру”, бо вони в основі несуть у собі концепції російської пропагандистської машини. Китай, Індія, Бразилія, Саудівська Аравія мають суттєві дипломатичні важелі примусу Росії до миру. 

Важливо пояснювати, що в стратегічній перспективі не можна залишати зламану систему міжнародного права. Росія, яка не понесла покарання за агресивну війну, свідчитиме про те, що міжнародного права не існує. Глобальні лідери мають визначати контури, усередині яких перебувають взаємовідносини різних країн. Якщо одна країна ці контури повністю занулила, а їх не готові захищати, це означає, що не буде нічого, крім хаосу. 

ІГОР ЧАЛЕНКО: Китай намагається розмити українські мирні процеси

— Фактично Китай і Бразилія створюють альтернативний трек українському уряду, який займається подальшою підготовкою глобального Саміту миру. Саме в такому ключі необхідно розглядати цю ініціативу “Друзі миру”. 

Це чергова спроба розмиття тих мирних кроків і процесів, які ініціюються Україною, де Україна намагається зібрати всю світову спільноту для того, щоб вплинути на російського агресора і дійти до адекватного, справедливого завершення війни. 

Зрозуміло, чому ініціатором цієї платформи виступає Китай — це всього лише продовження суперництва із західним світом. Не зовсім зрозуміло, чому цей план підтримали Бразилія, ПАР, Угорщина та Швейцарія. 

У пропозиціях, озвучених китайською стороною, не було жодної згадки про Статут ООН і про необхідність підтримки територіальної цілісності України. Китай і далі змагатиметься з Україною в цьому питанні. Однак Україна не повинна переривати спроби комунікації з країною, яка має реальний вплив на Російську Федерацію.

Зараз відбувається геополітичне суперництво. Для України зараз головне — використати всі наявні інструменти для того, щоб наблизити закінчення війни. Я думаю, що і зустріч очільника українського МЗС із Ван І допоможе наблизитися до цього, і можлива зустріч президента України Володимира Зеленського із Сі Цзіньпіном. Тому все одно необхідно боротися в цьому напрямку. 

Якщо говорити про “Друзів миру”, то це просто приборкання агресора, який отримає додаткові точки опори для подальшої війни після відновлення ресурсів. І про це потрібно говорити прямо. Штучний поділ за мирною риторикою — це політтехнологічний трюк, щоб під виглядом миру фактично просунути бажання Москви та поліпшити її нинішні позиції. 

Якщо справді Кремль підтримує “мирну ініціативу” Китаю та Бразилії, то чому тоді триває активний наступ армії РФ у Донецькій області? Ми не бачимо, що Росія готова зупинити свою агресію. 

НАТАЛІЯ ПЛАКСІЄНКО-БУТИРСЬКА: Китай пропонує заморозити війну

— Ініціатива “Друзі миру” створена, щоб відстояти позицію Росії. Йдеться про територіальні поступки. Китай під грифом “мирної ініціативи” і широких дипломатичних зусиль намагається просувати цю платформу, заявивши, що до неї можуть приєднатися багато країн. У такий спосіб Китай підриває зусилля України в досягненні справедливого миру та нівелюватиме український підхід. 

Коли Україна та наші західні партнери активно запрошували Китай долучитися до Саміту миру у Швейцарії, Пекін видав свій власний план, який був “альтернативою” українським зусиллям. Потім із цією “мирною ініціативою” китайський представник вирушив до країн глобального Півдня, щоб знайти там підтримку. 

Держави, які говорять про мир і декларують мирні ініціативи, мають бути зацікавлені, щоб цей мир відбувся на основі міжнародного права і Статуту ООН. Ми бачимо, що Китай не має бажання брати участь в українській формулі миру та Саміті та створює на полях Генасамблеї ООН альтернативу. Таким чином підриваються всі зусилля України в тому, щоб зробити цей Саміт більш представницьким та ефективним. 

Китай пропонує, по суті, заморожування конфлікту. Він цю ситуацію сприймає. Створення клубу “Друзів миру” — це широке бажання Пекіна в нинішній ситуації впливати на якісь миротворчі процеси. У КНР розуміють, що закінчення війни Росії проти України впливатиме на міжнародну безпекову архітектуру — на те, яким буде світ, особливо в разі, якщо наші західні партнери підтримають Україну і будуть сміливіші в тому, щоб розібратися з Росією, щоб поставити Росію на місце і повернути міжнародне право. 

Китаю хочеться впливати на ці глобальні процеси та диктувати порядок денний у глобальних питаннях. Пекін, просуваючи свій план, намагається зібрати навколо ще країни, у яких свої інтереси і їм за великим рахунком байдуже на ситуацію в Україні. Китай не бачить суб’єктності України та вважає, що це війна Заходу і Росії — нібито це США диктують Києву, коли закінчити війну. 

ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО: Потрібно досягти справедливого і довгострокового миру для України 

— “Мирна ініціатива” Китаю та Бразилії — це не про плани врегулювання війни, а про створення ще однієї лінії дипломатичного протистояння між Китаєм і США, між демократичними та авторитарними режимами. І ця прірва лише поглиблюватиметься. 

В українській формулі миру один із найважливіших пунктів — це, природно, відновлення територіальної цілісності. Такий пункт був у початковому окремому плані Китаю, який складався з 12 пунктів. У “консенсусі” з Бразилією вже 6 пунктів. У Китаю є питання з Тайванем і принциповий підхід до територіальної цілісності. 

Якщо світ не готовий жити за єдиними правилами міжнародного права та ООН, тоді він зануриться в хаос і домінуватиме право сили. Фінансові витрати на оборону збільшаться в десятки разів. Державам потрібно вирішити: або вони досягають справедливого і тривалого миру для України, що автоматично буде сильною позицією, або наші партнери проявлять лояльність до плану Бразилії та Китаю, до неадекватних вимог Російської Федерації, і тоді це загрожує величезними проблемами й призведе до колапсу у світовій системі стримування і противаг.

Читайте також: Захід знову в українському контексті: підсумки візиту президента Зеленського до США оцінили експерти

Прямий ефір