У Курській області росармія намагається атакувати колонами, але їх успішно розбивають ЗСУ, — військовий експерт

Ян Матвєєв. Фото: zhizn-zvezd.ru

Армія РФ намагалася повернути маневрову війну у Курській області — діяти мобільними групами. Але завдяки збільшенню військ та техніки ситуація стала схожою на інші ділянки фронту в Україні. Наразі РФ намагається атакувати колонами, які успішно розбивають ЗСУ. Про це сьогодні, 30 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів військовий експерт Ян Матвєєв.

“Курський напрямок є дуже важливим і болючим для збройних сил РФ. Водночас ми бачимо, що вони продовжують вести свої атаки й у Донецькій області, й на інших ділянках фронту. Грубо кажучи, намагаються наступати скрізь і одразу.  Це зокрема і спричинило, що російський Курський контрнаступ не приніс якихось масштабних результатів. Хоча вони зосередили там немалі сили. Але їх виявилося замало. Звичайна їхня тактика — задавити українські війська своєю чисельністю не вдалась. Тому що з інших ділянок фронту було перекинуто недостатню кількість військ. По суті, звільнити Курську область швидкими проривами не вдалося”, — розповів Матвєєв.

За його словами, зараз російські окупанти в Курській області почали діяти так, як і на інших ділянках фронту.

Тобто — використовують масовані удари, авіаудари, артилерійські обстріли й далі йдуть піхотні штурми. Сьогодні російські війська намагаються прориватися у Курській області колонами, як це роблять і на інших ділянках фронту. І закономірно, що Сили оборони України, як і на інших ділянках фронту, ці колони розбивають. Наприклад, у районі Плехово росармія спробувала прорватися колоною з танками-“сараями”, з іншою бронетехнікою. В результаті — потрапили під масований удар українських дронів. Багато техніки було втрачено”, — розповів військовий експерт.

Він додав, що зараз основні бойові дії у Курській області ведуть дві бригади морської піхоти — 155-та і 810-та, десантна дивізія і ще кілька піхотних підрозділів і додаткові різні загони Росгвардії, спецсили та кілька псевдодобровольчих з’єднань.

“За різними підрахунками аналітиків, сьогодні кількість російських військ, які перебувають у Курській області, оцінюється у 36 тисяч осіб. Це досить серйозна кількість. Інша річ, що не всі військові мають досвід, бо зазвичай військові підрозділи поповнюються мобілізованими, контрактниками тощо. Тому до всіх цих найменувань підрозділів потрібно ставитися з певною часткою скепсису. Наприклад, зараз російська морська піхота нічим особливо не відрізняється від звичайних мотострілецьких бригад. Тому що і комплектується так само, і жодної особливої підготовки немає. І така ситуація — у всіх підрозділах”, — резюмував Ян Матвєєв.

 Читайте також: До 120 тис. військових необхідно Росії в Курській області для витіснення ЗСУ до кордону — коментар Романенко

Прямий ефір