Індія відмовляється купувати російський СПГ: як РФ втрачає гроші через санкції (ВІДЕО)

СПГ-резервуари на о. Ямал (РФ). Фото: Novatek

Імпорт російської нафти в Індію в серпні 2024-го впав майже на 20% порівняно з минулим місяцем і тепер становить 1,7 млн барелів на добу. Зміни пов’язані зі зниженням потужностей на деяких нафтопереробних заводах. Тим часом Нью-Делі взагалі відмовляється купувати у Москви скраплений природний газ, посилаючись на західні санкції щодо блакитного палива з РФ, інформує FREEДОМ.

Індія не купуватиме скраплений природний газ, який вироблено в рамках російського проєкту Arctic LNG 2, адже він підпадає під західні санкції. Про це заявив секретар з питань енергетики країни Панкадж Джайн.

“Проєкт Arctic LNG 2, що реалізується російською компанією “Новатек”, потрапив під санкції Заходу через війну Росії проти України. Сполучені Штати також запровадили обмеження проти сотень компаній та фізичних осіб, які підтримують військову кампанію РФ, зокрема компаній, що беруть участь у розробці Arctic LNG 2 та його логістичному забезпеченні. Arctic LNG 2 не може почати постачання газу й був змушений зупинити видобуток. Для транспортування “Новатеку” потрібні спеціалізовані судна, купити або побудувати які через санкції неможливо”, — пише Reuters. 

Російським постачанням в Індії вже знайшли заміну. На початку вересня прем’єр-міністр країни Нарендра Моді вперше відвідав Бруней. Там він, серед іншого, уклав довгострокову угоду про постачання скрапленого природного газу, адже Бруней має багаті запаси викопного палива, а Індія — країна з величезним дефіцитом енергії.

“В енергетичному секторі ми обговорили можливості довгострокового співробітництва в галузі скрапленого природного газу. Для зміцнення співпраці в оборонному секторі ми позитивно оцінили можливості навчання й нарощування потенціалу в оборонній промисловості. Для зміцнення нашої співпраці в галузі космосу ми домовилися про розробку супутників, дистанційне зондування та навчання”, — сказав Моді.

Ще одного удару по російській газовидобувній галузі завдали британські санкції. Раніше в поточному році Великобританія вже вводила обмеження щодо Arctic LNG 2 спільно зі США та країнами Євросоюзу. Тепер свої санкції Лондон спрямував на конкретні судна та організації, пов’язані з тіньовим флотом федерації.

“Велика Британія ввела санкції щодо п’яти суден та двох організацій, залучених до російського сектору скрапленого природного газу. Це перший випадок, коли Велика Британія використовує свої нові повноваження щодо специфікації суден, щоб безпосередньо націлитися на судна СПГ. СПГ є важливим джерелом фінансування незаконної війни Путіна в Україні. Росія планує збільшити свої доходи від СПГ, прагнучи збільшити свою частку на світовому ринку СПГ з 8 до 20%”, — йдеться в заяві на сайті уряду Великої Британії.

Крім того, Росія ризикує втратити й нафтові рублі. Саудівська Аравія, як пише видання The Moscow Times, втомилася чекати, поки ціна нафти повернеться до неофіційної ціни в 100 доларів за барель. З грудня Ер-Ріяд планує наростити видобуток ресурсу, що знизить ціну на нафту на ринку, а значить Москва знову втратить мільйони доларів. На торгах наприкінці поточного тижня ціна бареля Brent опустилася до рівня 71,5 дол.

Така ціна вже критична для бюджету РФ, яка й так продає свою нафту з дисконтом.

“На поточний рік бюджет зверстано з розрахунку, що сорт Urals коштуватиме 70 дол. за барель. Приблизно таку саму ціну, 69,7 долара, Мінекономрозвитку заклало в проєктування на 2025 рік. Але коли ціна Brent у першій половині місяця падала нижче 70 дол., Urals у балтійських та чорноморських портах продавали по 57-60 дол. за барель. Такі рівні “точно є некомфортними для федерального бюджету”, зазначав Росбанк. Вони навіть нижчі за цінову стелю в 60 дол., яку встановили західні країни і якої практично перестали дотримуватися, оскільки нафту тепер вивозять переважно танкери тіньового флоту”, — пише The Moscow Times.

Дохід від експорту російської нафти в поточному місяці став найнижчим з січня 2024-го. Причина — скорочення постачання ресурсу за кордон через тимчасове закриття одного з терміналів і тиск з боку США. Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів звернулося щонайменше до однієї страхової компанії з проханням надати інформацію про 14 компаній, яких підозрюють у порушенні санкцій на російську нафту.

Читайте також: Велика Британія розширила санкції проти суден і організацій, пов’язаних із російським СПГ

Прямий ефір