Україна може непублічно отримати можливість бити вглиб РФ західною далекобійною зброєю, — експерт

Тарас Жовтенко. Фото: dsnews.ua

Україна може непублічно отримати можливість завдавати ударів вглиб території РФ західною далекобійною зброєю. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт із міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Він зазначив, що Захід спостерігає беззубу реакцію військово-політичного керівництва Росії на Курську операцію Сил оборони України.

“Хоч якоїсь ефективної протидії операціям Збройних сил України на території Курської області російське військове командування насправді запропонувати не змогло. І зважаючи на це, наші західні партнери набагато лояльніше дивляться на ось цю опцію принаймні непублічно дати дозвіл Збройним силам України бити по російських військових об’єктах західними крилатими ракетами”, — сказав Жовтенко.

Він звернув увагу, що деякі російські “воєнкори” переконані, що Україна нібито використовувала крилаті ракети західного виробництва для завдання ударів по артилерійських складах на території РФ, хоча й не можуть довести використання західної зброї.

“Ми будемо продовжувати обговорювати цю тему з нашими союзниками. Найімовірніше, результатом цього обговорення буде те, що неофіційно ми отримаємо можливість знищувати певні військові об’єкти на території Російської Федерації з використанням західних крилатих ракет. Але робити це так, щоб ані російському командуванню, ані російському політичному керівництву до кінця не було зрозуміло, і в них не було офіційних аргументів для того, щоб стверджувати, що це було зроблено саме крилатими ракетами. І ось у такий спосіб намагатися зварити цю кремлівську жабу, поступово нагріваючи температуру цієї води, та просто привчаючи російські еліти до думки про те, що, по-перше, удари в глибину російської території — це нібито нова норма, до якої їм потрібно звикати… І в якийсь момент стане зрозуміло, що ці удари завдавалися не тільки українськими безпілотниками, але й, зокрема, деякими західними системами дальнього радіуса дії”, — сказав Жовтенко.

Читайте також: Дискусії про далекобійність: коли і яких рішень очікувати Україні від партнерів (ВІДЕО)

Нагадаємо, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що крім скасування неформальної заборони на удари по військових об’єктах на території Російської Федерації Україні необхідні інструменти для них. Вони мають бути масштабовані.

Прямий ефір