Готові до будь-якої ситуації: бійці ЗСУ відпрацьовують нову тактику штурмових операцій (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот відео: uatv.ua

Весь вільний час на тренування. Особовий склад Сил оборони України продовжує відпрацьовувати нову тактику штурмових операцій з інструкторами. Удосконалюють на практиці тактичну медицину та підтримують фізичну форму. Про те, як проходять тренування бійців, розповідає FREEДOM.

“Дивись, як я тобі казав. Ти кинув, поки ти зробив два кроки назад, чекаєш. Тому що пил, і противник може цим скористатися. А ти маєш у цьому пилу його зустріти”, — дає настанови бійцю інструктор.

 Крок за кроком, у повному спорядженні бійці відпрацьовують сценарій легенди: захід на позиції противника. Усі дії контролюються інструкторами.

“Плюс, плюс. Закріплюємося на цьому шляху. Стріляючи, заходиш, так є, контроль“, — триває тренування.

Військовослужбовців готують до будь-якої ситуації на передовій. Основне — чути одне одного, попри вибухи снарядів, і швидко приймати рішення в окопах. Тут важлива тактика, кажуть інструктори.

“Ми вже не працюємо, як колись: один іншого тримає за комір. Потихеньку від цього відходимо, не завжди це можна. Тому що перший, хто йде з-за рогу, визирає, бачить гранату — і людині властиво бігти, а потім кричати або одночасно. Той, хто йде позаду, не розуміє, він не бачить, він там, розумієте? І коли він бачить гранату, яка випала з-за рогу, у нього має бути місце, на якому він може зманеврувати назад”, — розповідає військовослужбовець 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького з позивним “Поляк”.

Умови сучасної війни диктують і нові правила підготовки. Під час тренування над позиціями постійно літає дрон. І вже за звуком БпЛА бійці мають розрізняти ударний від розвідувального. А за траєкторією польоту — свій від дрона противника.

“На передньому краї літає не один, і вони літають постійно. Де чий, незрозуміло, якщо над ними зависає дрон. А над своїми дрон зависати не буде. Свої завжди дивляться збоку. Якщо над вами зависає дрон, то він ворожий, і його потрібно збивати“, — зазначає боєць із позивним “Ведмідь“.

Поки на одних позиціях відпрацьовують штурми, у сусідніх — вчать надавати першу допомогу побратиму в разі поранення. Це завдання не з легких, якщо поруч проходять бої.

Одні штурмовики прикривають, інші лежачи накладають турнікети пораненому побратиму.

“Так, це важко. Кров’ю і потом дається. Як кажуть, важко в навчанні, легко в бою. Як хлопці? Справляються? Так, хлопці молодці. Усі розуміють, для чого це їм, що це врятує життя їм і їхнім побратимам”, — розповідає військовослужбовець 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького з позивним “Док”.

Після пораненого бійця необхідно евакуювати. Іноді шлях до медевака може бути неблизьким і дуже небезпечним.

Важлива не лише фізична підготовка бійця. Інструктори працюють і з тим, щоб морально військовослужбовець був готовий до бойових дій. Наприклад, у нічний час складніше утримувати позиції. Тут потрібна максимальна концентрація та пильність.

“Вдень ви бачите противника, можете бачити, що навколо вас, а вночі, а в Донецьку ночі дуже темні. І коли дощ, гроза, блискавка, темно і шумно, і не чути, хто до тебе йде“, — розповідає “Поляк“.

Умови тренування, хоча й жорсткі, але максимально наближені до реальності, наголошують інструктори. Але саме така підготовка допомагає бійцям у разі прямих зіткнень із противником.

Читайте також: Харківський напрямок втратив пріоритетність для російського угруповання “Північ” — коментар

Прямий ефір