Річниця розстрілів у Бабиному Яру: у Києві відкрили тематичну виставку

Виставка "Хтось був сусідом: вибір, людська поведінка і Голокост". Фото: suspilne.media

29 і 30 вересня Україна вшановує пам’ять тих, кого вбили нацисти в Київському урочищі “Бабин Яр” 83 роки тому. За два дні жертвами масових розстрілів стали близько 34 тисяч містян. Більшість із них — євреї. У річницю трагедії в київському центрі Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” відкрили виставку про злочини нацистів “Хтось був сусідом: вибір, людська поведінка і Голокост”, повідомляє FREEДOM.

Відкриття відвідали міністр культури України Микола Точицький, а також посли Ізраїлю, США та Канади в Україні. На стендах експозиції — фотоматеріали, спогади очевидців, а також історичні відомості про дії нацистів.

Виставка звертається до одного з центральних запитань про Голокост: чому більшість людей підтримували злочини нацистів або мовчали та ігнорували їх?

“Бабин Яр став символом Голокосту в Україні, братською могилою, що уособлює не лише біль минулого, а й нагадує нам про моральну відповідальність перед майбутнім. Мета цієї виставки — нагадати нам про те, як мовчазна згода, байдужість або активна участь звичайних людей зробили можливими жахливі злочини проти людяності. Злочини, з якими, на жаль, стикаємося і сьогодні. За 10 років війни ми були свідками численних звірств росіян в Україні, злочинів, що нагадують світові про невивчені уроки Голокосту”, — заявив міністр культури України Микола Точицький.

“Бабин Яр уже перетворився на місце єднання, бо це наш спільний біль, спільна пам’ять, це спільне місце, де українці та євреї можуть зібратися разом, обговорити історичні події. Це дуже важливе історичне місце як для українців, так і для євреїв, для Ізраїлю”, — заявив на відкритті виставки посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Читайте також: Найжахливіші злочини відбуваються тоді, коли світ обирає не помічати, — Зеленський у 83-ті роковини трагедії Бабиного Яру

Прямий ефір