Системні реформи в міжнародних інституціях можливо провести тільки після остаточного обнулення РФ, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Поки Російська Федерація існує в такому вигляді, як сьогодні, жодних трансформаційних рішень щодо ООН ухвалено не буде. Системні реформи в міжнародних інституціях можливі тільки після повного й остаточного обнулення РФ. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. 

“На жаль, до моменту, поки Російська Федерація існує в такому вигляді, жодних трансформаційних рішень щодо ООН ухвалено не буде. Її потрібно позбавити права вето, необхідно було давно призупинити її членство в організації. На підставі статутних документів ООН це мало бути зроблено автоматично через регламентний комітет у момент початку агресії проти України. Тому що Росія обнулила основні фундаментальні принципи, на яких сама ООН побудована”, — акцентував спікер. 

Подоляк вважає, що поки очікувати трансформацію системи ООН не доводиться.

Він нагадав: напередодні повномасштабного вторгнення РФ президент України, виступаючи на трибуні Генеральної асамблеї, говорив про те, що вона вимагає істотного реформування, оскільки на сьогодні багато конфліктів не вирішується там, де має.

“Чи можна сьогодні провести таку трансформацію? Якщо Росія програє війну в повному обсязі, тоді так, безумовно, будуть масштабні реформи в багатьох міжнародних інституціях, зокрема в ООН. Я думаю, що буде переглянуто і принципи квотування, і принципи ротації непостійних членів Ради безпеки ООН, буде розширено права тих чи інших країн, регіонів. На мій погляд, це в даний історичний момент, звичайно, важливо зробити”, — сказав Подоляк.

Ба більше, на думку радника глави ОПУ, важливо створити додаткові інструменти впливу, щоб ООН була не тільки майданчиком, де проводять ті чи інші дискусії про складні питання.

“Потрібні інструменти, які дадуть змогу там превентивно зупиняти конфлікти, особливо глобального плану, або які дадуть змогу ефективно впливати на країни, що не підкоряються статутним документам тієї ж ООН. Але це системні реформи, які можливо провести тільки в разі повного, остаточного обнулення Російської Федерації. Ось усе, що нам потрібно робити в глобальній системі взаємовідносин. Усі реформи, які необхідно там провести, можуть бути запущені в момент формування нових глобальних взаємин, де не буде неадекватної країни, як РФ, яка любить провокувати, спонсорувати конфлікти, ескалацію. Яка користується глобальними трибунами саме для промоутування, ескалації війни”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Росія хоче програти: велике інтерв’ю з радником голови ОПУ Михайлом Подоляком

Раніше президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що Росію пропонують виключити з Радбезу ООН. Він зазначив, що реформа Ради безпеки має включати розширення складу, скасування права вето для будь-якої держави й виключення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такій, як вторгнення Росії до України.

Прямий ефір