Не існує жодних альтернативних “мирних планів” — вони всі базуються на позиції РФ, — радник глави ОПУ

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Так званих альтернативних “мирних планів” не може бути за визначенням. Адже країни, які виступають із такими ініціативами, не є суб’єктами війни РФ проти України і не зацікавлені в її справедливому фіналі. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Я вважаю, що не існує жодних альтернативних “мирних планів”. Їх не може бути за визначенням, тому що країни, які виступають із подібними ініціативами, не є суб’єктами війни, вони не переживають війну як таку, і вони не зацікавлені у справедливому фіналі цієї війни”, — сказав гість ефіру.

Подоляк наголосив, що будь-які плани мають базуватися тільки на позиції України — країни, на яку напали, а не спиратися на концепції, що пропонує країна-агресор.

“Усі будь-які альтернативні “мирні ініціативи” базуються на позиції Російської Федерації. Це і замороження конфлікту, і наратив про те, що частина території України має обов’язково залишитися в Росії. А головний висновок тут полягає в тому, що Російська Федерація не повинна програти. Тому що якщо вона залишається на окупованій території України, то, звісно ж, не несе жодної відповідальності за сам факт агресії. І вона не платитиме юридичну, фінансову, соціальну ціну за цю війну. Що, безумовно, не призведе до реального формування стабільного миру на довгі роки, на десятиліття вперед. Це очевидно, це безсумнівно. І тому називати це альтернативними “мирними системами” не можна”, — резюмував радник голови ОПУ. 

Читайте також: Шість слоганів — це ще не план: політолог прокоментував китайсько-бразильську “мирну ініціативу”

Нагадаємо, питання так званих альтернативних мирних планів вкотре випливло під час нещодавнього інтерв’ю українського лідера Володимира Зеленського виданню Metropoles. У ньому президент назвав деструктивним так званий мирний план, представлений лідерами Бразилії та Китаю у травні 2024 року. У відповідь на це у Пекіні заявили, що підтримують зв’язок із Києвом, а сама КНР нібито виступає посередником просування майбутнього мирного процесу.

Прямий ефір