Візит Зеленського до США викликав нервову й агресивну реакцію в Кремлі — вона демонструє страхи Путіна, що наростають, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Успішний візит української делегації до Сполучених Штатів актуалізував тему досягнення справедливого миру для України. Крім того, візит Володимира Зеленського підсвітив страхи російських еліт. У Кремлі агресивно відреагували на цю подію, оскільки розуміють, що війна може далі розвиватися виключно в негативному руслі для РФ. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

“На мій погляд, візит до США успішний, тому що тема України актуалізована. Тема того, що ця війна повинна дійсно прийти до справедливого фіналу. Актуалізовано питання про те, як це зробити, за рахунок яких інструментів. Не тільки мілітарних, але й інших інструментів. Усе це логічно аргументовано і надано партнерам — на столі лежить чіткий фактичний аналіз стану війни на даний момент, тобто після 950+ днів [агресії РФ]”, — зазначив Подоляк.

Зі свого боку, вважає Подоляк, партнери України мають для себе ухвалити рішення: чи готові вони жити у світі, де міжнародного права не існує.

“Тому що якщо ця війна не буде фіналізована правильно, то, безумовно, триватимуть постійні нагнітання, шантажі, постійні провокації, які так чи інакше вимагатимуть зовсім іншого відчуття реальності як такої”, — сказав гість ефіру.

За його словами, Київ чітко прописав сценарій того, що відбуватиметься в РФ за умови ведення ефективної оборонної війни, як того вимагає міжнародне право.

“Україна каже: дивіться, математичний, соціо-психологічний аналіз проведено, тобто зрозуміло, що може відбуватися в Росії, якщо… І далі вже йде конкретика з точки зору війни як такої. Що ми будемо бачити в РФ, якщо війну буде перенесено на її територію, якщо ті самі заборони неформальні буде скасовано (на далекобійні удари по РФ, — ред.), якщо буде відновлено в повному обсязі можливість застосовувати положення міжнародного права, що регламентує впровадження оборонної війни”, — сказав радник глави ОПУ.

Крім того, на думку Подоляка, сам візит Зеленського до США акцентував ті страхи, якими сьогодні поступово насичуються російська еліта і ті країни, які так чи інакше намагаються підігравати Росії.

“Я маю на увазі всі ці альтернативні “мирні ініціативи” про те, що, мовляв, давайте негайно війну закінчимо на будь-яких умовах, тобто на тих самих умовах, які пропонує Росія, але тільки формулювання будемо інші використовувати. Давайте скажемо, що це заморожування конфлікту, або скажемо, що це закінчення війни тощо”, — зазначив спікер.

З іншого боку, можна побачити максимально нервову й агресивну реакцію РФ, яка демонструє внутрішні страхи, що наростають, з боку того ж Путіна, вважає Подоляк.

“Ці його пропозиції, які зроблені в межах наради з ядерної безпеки, чітко говорять, що в Росії дійсно приходить розуміння того, що війна може далі розвиватися виключно в негативному руслі для РФ. Тобто, грубо кажучи, якщо будуть одночасно використані більш жорсткі економічні інструменти примусу до миру, більш жорсткі військові інструменти, то, звісно ж, Росія матиме цю війну в іншому вигляді на своїй території”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Президент України заручився потужною підтримкою: підсумки тижневого візиту Зеленського до США (ВІДЕО)

Нагадаємо, під час візиту до Сполучених Штатів президент України Володимир Зеленський зустрівся з лідером США Джо Байденом, також була зустріч із віцепрезиденткою Камалою Гарріс, із двопартійною делегацією Сенату, делегацією Палати представників. Був виступ лідера України з трибуни Генасамблеї ООН.

Прямий ефір