Повітряні тривоги інколи тривають по 17 годин: як виживають прифронтові Суми, розповів очільник ОВА

Сумська область. Ілюстративне фото: informator.ua

Суми — одне з українських міст, яке розташоване в безпосередній близькості до кордону з Росією. Тому повітряні тривоги тут часто тривають по 12-13 годин на добу. Окупанти обстрілюють місто всією зброєю, яка є у нього в наявності. Це і ракети, і авіаційні бомби, і ударні дрони. Про те, як виживає прифронтове місто, сьогодні, 28 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

“Дійсно, місто дуже часто піддається обстрілам з боку росармії. Це і ракети, і керовані авіаційні бомби, і ударні дрони. Усе це призводить до того, що повітряна тривога в місті оголошується дуже часто, у середньому — по 12-13 годин на добу. У деякі дні вона триває до 17 годин. У такому стані перебувають наші громадяни, які відчувають не тільки вогневий тиск, а ще й психологічний”, — розповів голова Сумської обласної військової адміністрації.

За його словами, більш напружена ситуація спостерігається у прикордонних районах області.

“У прикордонних районах області напружена ситуація вже понад два роки. У липні минулого року військовою адміністрацією міста було прийнято рішення про евакуацію з п’ятикілометрової зони. А вже впродовж 2024 року ухвалювалися рішення на додаткові населені пункти, зокрема й примусова евакуація. Загалом сьогодні залучено в системі евакуаційних дій 188 населених пунктів області. Наразі вже евакуйовано 35 тисяч осіб із прикордонних районів, серед них — шість тисяч дітей”, — розповів Артюх.

Він зазначив, що велика увага приділяється саме сім’ям із дітьми.

“Відповідно, приймаються рішення і на примусову евакуацію населених пунктів. Місцева влада приймає рішення, щоб розмістити всіх евакуйованих у відповідно підготовлених місцях. Велику допомогу надають західні регіони. Це Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Рівненська області, Вінницька. Ці регіони допомагають розміщувати дітей у зручних умовах, де можна навчатися, а батькам — працювати на підприємствах, які є в регіонах”, — пояснив Володимир Артюх.

Читайте також: РФ воює з лікарнями, цивільними об’єктами, життями людей: на удар по Сумах відреагував Зеленський

Прямий ефір