Навіщо громадян Грузії лякають війною — реакції на скандальний ролик “Грузинської мрії” з кадрами руйнувань в Україні (ВІДЕО)

Кадр рекламного відео “Грузинської мрії”. Скріншот: uatv.ua

Передвиборчі плакати з фотографіями зруйнованих росіянами міст України: таку агітацію використовувала у своїй передвиборчій кампанії правляча партія Грузії. У серії плакатів і відеоролику кадрам бомбардувань протиставляється мирне життя в грузинських містах. Таким чином, виборцям пропонують нібито “голосувати за мир”. Агітаційні матеріали засудили президентка країни Саломе Зурабішвілі, а також в українському МЗС, інформує FREEДОМ.

На початку російського вторгнення в Україну в Тбілісі засудили напад РФ. Однак, після цього партія влади “Грузинська мрія” стала використовувати факт бойових дій у своїх цілях. Зближення з Москвою і відмову від введення санкцій у партії виправдовують нібито “уникненням українського сценарію” в Грузії. 

У межах підготовки до майбутніх парламентських виборів партія влади випустила ролик і серію плакатів, у яких порівнюють зруйновані українські та процвітаючі грузинські міста. Таку маніпулятивну рекламу засудила президентка країни, а також МЗС України.

“Ось такої ганьби, такої образи нашої культури, традицій, історії, віри, я ще не бачила… Якими жалюгідними треба бути, щоб так безсовісно пропонувати народу плакат, викуваний у кузні КДБ!” — написала Саломе Зурабішвілі у Facebook.

У Міністерстві закордонних справ України засудили такі дії грузинських політиків. 

“МЗС вважає неприпустимим використання в політичній рекламі зображень жахливих наслідків безжальної війни Росії проти України, страждань і крові тисяч невинних людей, руйнувань церковних святинь і культурного надбання людства”, — йдеться в повідомлення на сайті МЗС.

Питання недопущення повномасштабної війни з Росією завжди залишалося актуальним для Грузії. Внаслідок вторгнення РФ у 2008 році понад 20% території країни перебуває під окупацією. А на території Абхазії та Південної Осетії все ще залишаються війська країни-агресора.

“Грузинська мрія” покладає провину за початок бойових дій на тодішнього президента Міхеіла Саакашвілі. Тепер у партії пропонують вибачитися перед осетинами.

“Щойно закінчаться вибори 26 жовтня, ми обов’язково знайдемо в собі сили попросити вибачення за те, що, відповідно до отриманого завдання, зрадницький “Єдиний національний рух” 2008 року огорнув полум’ям вогню наших осетинських сестер і братів”, — заявив співзасновник партії “Грузинська мрія”, колишній прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі.

Його заява викликала невдоволення в грузинському суспільстві. Особливо такі слова зачепили ветеранів війни 2008 року.

За словами аналітиків, така риторика спрямована на підготовку суспільства до можливих майбутніх переговорів із Росією.

“По-перше, це конкретний меседж для Кремля і рашистської Росії. Готовність правлячого режиму, правлячих кіл, щоб якось зблизитися з економічними або олігархічними елементами Російської Федерації, отримати вигоду. Їхня головна, як то кажуть, мета якраз і полягає в тому, щоб за допомогою РФ повернути територію, мовляв, якщо ми не змогли повернути територію за допомогою Заходу, давайте намагатимемося повернути за допомогою Російської Федерації”, — вважає політолог Вахтанг Маісая. 

Один із планів так званого відновлення територіальної цілісності, який пропонують у Тбілісі, — це конфедерація. План возз’єднання з Абхазією і Південною Осетією на рівних умовах грузинська влада почала публічно піднімати ще з 2023 року.

За словами експертів, Москва може погодитися на цей план, оскільки таким чином регіони залишаються під її контролем. Водночас у Тбілісі сподіваються подати навіть таку стратегію як нібито відновлення територіальної цілісності країни та захист її інтересів.

Читайте також: Відкат демократії в Грузії — Боррель виступить із доповіддю в Європарламенті

Прямий ефір