США вперше передають Україні JSOW — цілі для крилатих авіабомб (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: armyinform.com.ua

Сполучені Штати Америки виділили Україні оборонну допомогу на суму 7,9 млрд дол. Частиною рекордного пакету стали крилаті авіабомби JSOW (Joint Standoff Weapon). Їх Штати передадуть Україні вперше, повідомляє FREEДОМ.

Майже 2,5 млрд дол. із пакету допомоги США підуть на закупівлю озброєння у міжнародних компаній. Кошти планують витратити найближчими місяцями. Їх витратять на додаткову батарею протиповітряної оборони Patriot, інші засоби ППО, безпілотники, бронетранспортери, боєприпаси та інше озброєння, зокрема крилаті авіабомби JSOW. На них виділили 375 млн. дол.

“Я оголошую про збільшення допомоги для України у сфері безпеки та низку додаткових дій, які допоможуть Україні виграти цю війну. Для підвищення можливостей України щодо завдання ударів на великі відстані я ухвалив рішення надати Україні боєприпас великої дальності Joint Standoff Weapon”, — повідомив президент США Джо Байден, заява якого опублікована на сайті Білого дому.

AGM-154 JSOW призначені для використання проти малозахищених цілей, наприклад, легкоброньованої техніки та вантажівок, літаків на аеродромах, а також зенітно-ракетних комплексів. За словами військових експертів, дальність застосування авіабомб дозволить Збройним силам України ефективно знищувати російські прифронтові склади боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, бити по позиціях, комунікаційних вузлах та живій силі противника.

“До переваг AGM 154 JSOW слід віднести високу точність наведення, особливо у випадку, якщо йдеться про геолоковані статичні цілі. Також боєприпас має інфрачервону головку самонаведення, невразливу для радіочастотних перешкод. Крім того, ця бомба, що планує, малопомітна для засобів ППО, тому її практично неможливо збити. Для аналога російської КАБ — авіаційної бомби, що коригується, — AGM-154 JSOW є досить дорогим боєприпасом. Залежно від модифікації, його ціна становить 300 тис. дол. і суттєво вище”, — пише “АрміяInform”.

Враховуючи вартість, кількість JSOW, які США можуть передати Україні, не може бути пропорційною за чисельністю з російськими КАБами, зазначають у виданні. Не говорячи вже про те, що у Вашингтона кількість авіабомб обмежена. Закупівлі JSOW було припинено у 2015 році.

“Згідно з даними, станом на 2015 рік було вироблено 2 517 одиниць JSOW, з яких 1 983 для ВМС США та 523 для Повітряних сил, а загальний план виробництва цих боєприпасів становив 3 334 одиниці. Також від цієї цифри слід відібрати ту кількість JSOW, яка була використана в ході бойових дій, насамперед під час війни в Югославії, Афганістані та Іраку, а також навчань. За оцінками, загалом було витрачено близько 400 JSOW. Таким чином, можна припустити, що у США може бути понад 2 000 одиниць JSOW”, — йдеться у публікації Defence Express.

Так звані американські КАБи ЗСУ запускатимуть із винищувачів F-16. Діапазон дії JSOW дозволить українським пілотам триматися на безпечній відстані від лінії фронту поза досяжністю російської ППО.

А пілотів, навчених на F-16, наступного року побільшає. Президент США Джо Байден доручив Пентагону розширити програму підготовки на 18 льотчиків. Раніше у вересні стало відомо, що перша група українських пілотів розпочала теоретичне навчання на винищувачах F-16 у Румунії, а до практичних занять може перейти у найближчі кілька місяців.

Читайте також: Військову допомогу на 7,9 млрд доларів виділили США Україні — що увійшло до пакету

Нагадаємо, на думку генерала армії України, ексглави Служби зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа, допомога з безпеки для України на майже 8 млрд доларів, про яку оголосив президент США Джо Байден, посилить оборону країни по лінії фронту, у гарячих точках та дасть можливість ефективніше готувати наступальні операції. Очевидно, що президент США оцінив важливість українських ініціатив щодо майбутніх активних дій на полі бою, які вимагатимуть особливих сил та засобів.

Читайте також: Захід знову в українському контексті: підсумки візиту президента Зеленського до США оцінили експерти

Прямий ефір