Рішення Заходу про удари України по військових об’єктах у РФ може бути непублічним — країни думають, як його правильно оформити, — політолог

Пуск ракети ATACMS. Фото: wikipedia.org

Офіційний дозвіл союзників на удари України західною далекобійною зброєю по території РФ може бути непублічним. Найімовірніше, принципове рішення вже ухвалено. Країни думають про те, як його правильно оформити і представити. Це питання стане центральним на черговому засіданні у форматі “Рамштайн”, яке ініціював лідер США Джо Байден. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Ігор Рейтерович.

“Це питання буде центральним на зустрічі в Німеччині. Чому це питання (про удари по території РФ, — ред.) дещо відкладене в часі? Тому що потребує певного узгодження з європейськими країнами. Тим паче, щонайменше дві європейські країни постачають далекобійні ракети Україні — Франція і Британія. Опосередковано до цього може бути дотичною Італія, яка бере участь у розробці, зокрема, цих ракет. І не виключено, що якраз ці питання більш детально будуть обговорені”, — сказав політолог.

На його думку, ця зустріч буде дуже важливою ще й на тлі ядерних погроз, якими кремлівський диктатор укотре вибухнув у бік країн, що допомагатимуть Україні далекобійною зброєю.

“З одного боку, ці погрози пустопорожні. Але, тим не менш, це погрози, якими вкотре вибухнув кремлівський диктатор, розповідаючи про внесення змін до ядерної доктрини Російської Федерації. І, як зазвичай, уже, по-моєму, точно раз сороковий погрожував певними міфічними ядерними ударами або ядерною відповіддю тим країнам, які, як виходить із його заяв, будуть, наприклад, давати Україні далекобійну зброю”, — зазначив Рейтерович.

Це принципове рішення щодо ударів по військових об’єктах у РФ вже давно ухвалено, вважає політолог.

“Зараз просто країни думають про те, як його правильно оформити, презентувати і як зробити так, щоб чергові “червоні лінії”, які намагається намалювати десь у своїй уяві Путін, насправді перетворилися на лінії дещо іншого кольору, що завдасть чергового репутаційного та іміджевого удару по російській владі”, — акцентував спікер.

Він також звернув увагу на те, що за цією ситуацією уважно спостерігають країни глобального Півдня.

“Вони в цьому плані дуже уважно дивляться на реакцію Росії. І, мені здається, у Путіна це вже останні історичні такі кроки, щоб щось їм продемонструвати, якусь свою впевненість тощо. Але все розгорнеться зовсім в інший бік. І Путін, напевно, це розуміє. Ось тому намагається цю тему максимально дотиснути”, — сказав Рейтерович.

У Німеччині, вважає політолог, буде вже фіналізація візиту української делегації до США в практичній площині.

“І з погляду виділення допомоги Києву, про що говорили США, і в аспекті розв’язання певних питань, які для нас важливі, зважаючи на зиму, що наближається, і відповідей на ті абсолютно терористичні удари, які завдає Росія по Україні”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: “Ми маємо зміцнити позиції України на полі бою”: Байден оголосив про пакет допомоги на 2,4 млрд доларів

Раніше повідомлялося, що дозвіл на використання західної зброї по військових цілях у Росії може бути ухвалено до початку зими. Таку думку озвучив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Прямий ефір