Карикатура на державну діяльність — про заборону “чайлдфрі” у РФ розповів Яковенко

Ігор Яковенко. Фото: espreso.tv

У Росії на законодавчому рівні вирішили заборонити “пропаганду чайлдфрі” (з англ. childfree), тобто добровільну відмову від народження дітей, в інтернеті, ЗМІ, кіно та рекламі. Таким чином російська влада намагається боротися з падінням народжуваності в країні. Насправді на народжуваність, яка падає в Росії вже багато років, нова ініціатива ніяк не вплине, а ось репресивний характер у неї є. Таку думку сьогодні, 27 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив російський опозиційний журналіст, колишній депутат Держдуми РФ Ігор Яковенко.

“Насправді ця ініціатива російської влади — боротьба з вітряками. Це вигадки людей, які просто шукають для себе роботу й у своєму шаленому антизахідництві готові справді вигадувати якісь абсолютно хибні, нереальні цілі. Це боротьба з якимись демонами, які існують у їхніх головах. Тому що насправді неможливо знайти якусь організацію, яка б говорила про те, що ми закликаємо жінок не народжувати дітей. Немає цього”, — наголосив російський опозиційний журналіст.

За його словами, небажання мати дітей у РФ — це природна реакція на нестабільність у країні, тому що на сьогоднішній момент путінізм не має якогось образу майбутнього.

“Є ідея, є якийсь “русский мир”, є війна без кінця. І це зовсім не сприяє тому, щоб сім’ї планували поповнення. Головна проблема зниження демографічних показників у країні — це вкрай короткий горизонт планування у росіян. Адже для того, щоб планувати своє життя та дітей, треба уявляти собі хоч якось майбутнє. Сьогодні у Росії майбутнє невизначене. Горизонт планування дуже короткий. Переважна більшість людей зайнята виживанням за умов крайньої нестабільності”, — констатував колишній депутат Держдуми РФ.

Він також зазначив, що не сприяє зростанню народжуваності дітей у РФ і величезна смертність.

“Сьогодні вже відомо про понад мільйон жертв війни, яку російський диктатор Путін розв’язав в Україні. І це дуже серйозний чинник. Тому що зараз на цій війні гинуть молоді люди фертильного віку, коли загалом і плануються сім’ї, планується створення повноцінних сімей. В умовах війни це, природно, все унеможливлюється”, — додав гість ефіру.

За його словами, нові ініціативи російської влади — це карикатура на державну діяльність.

“Власне, Державна Дума РФ і сьогоднішнє політичне російське керівництво часто займається саме карикатурою на державну діяльність, ніж справді серйозною політикою”, — резюмував Ігор Яковенко.

Читайте також: Кремль перетворив школи на окупованих територіях на місця несвободи — мету назвав Лисянський

Прямий ефір