Найбільша проблема нової ядерної доктрини РФ полягає у відсутності переконливості погрози — пояснення політологині

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Безліч “червоних ліній”, які містяться в ядерній доктрині Росії, що діє сьогодні, по суті, вже були перетнуті й Україною, й Заходом. Нової ядерної доктрини ще ніхто не бачив, на засіданні Ради безпеки Росії озвучено лише деякі тези. Однак, якщо виходити з того, як її пропагують, то нова доктрина має ту саму проблему — відсутність переконливості загрози застосування. Таку думку висловила директорка Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї, кандидатка політичних наук Поліна Сіновець в ефірі FREEДОМ.

“Очевидно, що дрони у бік Росії не перестануть літати з боку України. І суто теоретично можна вважати, що Україна підтримується та перебуває у союзі з ядерними державами. На це розрахунок. Але одразу ж, звичайно ж, у відповідь на це ядерного удару не буде. І це буде очевидне, перше і дуже гучне, і систематичне порушення цих “червоних ліній”. Що фактично, знову ж таки, дискваліфікує російську ядерну погрозу знову і знову, до того моменту, поки вони не зрозуміють, що їм уже ніхто не вірить, і не зроблять всерйоз якусь капость… Вони свідомо підставляють свою нову ядерну доктрину під крах, саме тому, що вони не зможуть забезпечити те, що задекларовано”, — прокоментувала гостя ефіру.

Вона додає: доктрина — це не зведення законів, якими керується Путін, а декларація намірів, покликана відлякати потенційних противників, насамперед Захід, який, за ідеєю Путіна, має стримувати Україну. Застосування ядерної зброї не призведе до значних змін на полі бою, натомість спричинить значні та неприємні політичні наслідки для Кремля. Тому зараз йдеться виключно про ядерний шантаж.

Водночас, на думку Сіновець, повністю відкидати можливість застосування Путіним ядерної зброї не можна, але він піде на цей крок лише тоді, коли альтернативою будуть абсолютно катастрофічні наслідки для Росії та нього самого.

“Він все своє життя поводиться як дуже обережна людина, яка при цьому не поважає і не ставить ні в що Захід, і впевнена у тому, що Захід завжди боятиметься значно більше Росії, ніж Росія Заходу. Тому в даний момент це чисте змагання воль, змагання рішучості, і Росія впевнена, що її рішучість набагато сильніша за рішучість Заходу. Це така політично-психологічна боротьба, де Путін завжди вважає, що він попереду. Не тому, що він готовий [застосувати ядерну зброю], а тому, що його бояться. І бояться ж, тому що ми досі не отримали дозволу завдавати ударів углиб Російської Федерації, тобто нам обмежують радіуси. І він бачить, що його бояться. І що більше бояться, то більше він гратиме на ядерному факторі”, — констатує директорка Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї.

Однак вона не виключила, що в якийсь момент підняття Путіним градусу погрози може призвести до катастрофічних наслідків.

“Головне, щоб він не перестарався знову ж таки з ядерними погрозами, що в якийсь момент ударить по Росії. Тому що всі перестануть вірити, і Росії доведеться щось утнути, щоб підвищити переконливість своєї ядерної загрози. І це буде не найприємніший момент для всіх, звісно. Але для Росії це буде початком кінця”, — резюмувала Поліна Сіновець.

Читайте також: На ядерні погрози Путіна відреагували у США та Чехії

Нагадаємо, на думку директорки Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї, кандидатки політичних наук Поліни Сіновець, ядерна зброя РФ перебуває у хорошому стані, оскільки є улюбленою іграшкою Путіна. Російський диктатор завжди більше дбав про стан ядерної зброї, ніж конвенційної, оскільки саме вона дозволяє йому вірити, що він є господарем світу.

Читайте також: “Це розкриває справжнє обличчя Путіна”: в ЄС відреагували на чергові ядерні погрози Кремля

Прямий ефір