Німеччина підтримує Україну, щоб РФ не досягла успіху в своїх спробах створити чвари в Європі, — посол Німеччини при НАТО

Геза Андреас фон Гайєр. Фото: germania.diplo.de

Росія намагається залякати Європу і відродити в ній залізну завісу, щоб цього не допустити. Німеччина підтримує Україну. Про це сьогодні, 26 вересня, під час урочистостей, приурочених до Дня німецької єдності, заявив посол Німеччини при НАТО Геза Андреас фон Гаєр, повідомляє спеціальний кореспондент FREEДOM у Європі.

“У Європі вже два з половиною роки триває гаряча війна. Росія намагається задушити свого сусіда Україну, залякати нас і відновити колишній світовий порядок, заснований на конфронтації. Москва працює над новою залізною завісою, і ми можемо собі уявити, куди це має привести. Навіть якщо це важко і дорого, сьогодні ми знову повинні бути стійкими, рішучими й зосередженими — як європейці, як трансатлантичні партнери, як Захід, як демократії, як країни, для яких захист міжнародного права є важливим для їхніх людей і кордонів. Має бути абсолютно ясно, на чиєму ми боці й на чиєму ми залишимося”, — заявив посол.

Він наголосив, що колись перед Німеччиною стояв складний вибір між свободою і безпекою або об’єднанням.

“Можливо, Німеччина могла б досягти об’єднання раніше — але тільки без свободи і безпеки. І те ж саме справедливо і сьогодні: не може бути стабільного миру без свободи і безпеки. Як посол Німеччини в НАТО, я пишаюся тим, що моя країна сьогодні міцно стоїть у центрі Альянсу, що вона відіграє свою роль у нашій спільній відповідальності за нашу безпеку та що вона надійно робить усе можливе для зміцнення сили та згуртованості в НАТО. І ми надаємо постійну і вельми істотну підтримку Україні, щоб гарантувати, що Москва не досягне успіху в своїх спробах створити тривалі чвари”, — пояснив Гаєр.

Посол Німеччини при НАТО додав, що наразі його країна стикається і з внутрішніми викликами, коли багато хто недостатньо розуміє значення свободи та безпеки і шукає швидкі рішення складних проблем.

“Тривожно бачити зростаюче число тих, хто готовий прийняти ілюзію швидких і простих відповідей і рішень, і хто більше не бажає глибше міркувати про історію і про складність світу, в якому ми живемо. Ми повинні поставитися до цього дуже серйозно і вирішувати це з великим терпінням. Знову і знову ми повинні пояснювати нашу відповідальність за мир, свободу і безпеку — і те, що вони нерозривно пов’язані. На карту поставлено саме майбутнє того, що є й означає “свобода”, — резюмував Геза Андреас фон Гаєр.

Читайте також: Німеччина виділила 70 млн євро, щоб допомогти українцям пережити зиму

Прямий ефір