Рішення про дозвіл завдавати ударів углиб РФ публічно не озвучать — думка політологині

Запуск ракети ATACMS. Фото: ap.org

Публічно та одностайно рішення про дозвіл завдавати далекобійних ударів по території Росії країни Заходу не озвучуватимуть, щоб не провокувати ядерну риторику з боку Кремля. Таку думку сьогодні, 26 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила політологиня Олеся Яхно.

“З Генасамблеєю ООН збіглося озвучування Росією нової ядерної доктрини, де сказано, що учасниками війни можуть вважатися ядерні країни, які допомагають неядерним”, — звернула вона увагу.

Яхно зауважила, що Росія шантажує світ не лише застосуванням ядерної зброї.

“У світі відбувається кілька конфліктів, де Росія може так чи інакше намагатися шантажувати в різних регіонах інші країни. Наприклад, вже анонсовано те, що Росія може допомагати хуситам, які займаються розбоєм у Червоному морі, в інших протоках у цьому регіоні. Є безліч інших регіонів, і в цьому сенсі поле для шантажу Росія, звичайно ж, використовуватиме, вона його вже використовує. Тому публічно, я думаю, не звучатиме одностайне рішення всіх щодо того, що Україна може використати західну зброю. Я думаю, що швидше, це матиме характер більше узгодження конкретних воєнних операцій, якщо вони стосуються території Росії, а не просто наших територій, окупованих Росією, але юридично є українськими — тут не треба погоджувати”, — вважає політологиня.

Вона припустила, що інформація про те, що Україна отримала дозвіл використовувати західну зброю для ударів углиб Росії може з’явитися вже за фактом, коли ця зброя буде застосована.

Читайте також: Дальнобійність для України: як змінюється риторика Заходу (ВІДЕО)

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн “Великої сімки” (G7) у Нью-Йорку обговорять питання постачання в Україну далекобійних ракет.

Прямий ефір