РФ збільшує військові витрати: прогноз на майбутнє для російської економіки дав Блант

Ілюстрація: gettyimages.com

Збільшення військових витрат у РФ не означає, що російська армія стане сильнішою або буде краще озброєна. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський економічний оглядач Максим Блант.

Він констатував, що всі цифри, які стосуються російських військових витрат, закриті.

“Ба більше, ніхто не знає, скільки в реальності виробляється зброї тощо. Усі знають, скільки витрачається на це грошей. Але за відчуттями, чим більше витрачається грошей, тим менша ефективність цих витрат. Тобто, якщо один танк коштував умовний мільйон, то 10 танків коштуватиме вже не 10 мільйонів, а 50. Ось таким чином працюють військові витрати. Скільки не накачуй цей сектор, він уперся, так само як і вся інша економіка, у природні обмеження, про які говорить голова Центрального банку”, — зазначив Блант.

Зокрема, за його словами, військово-промисловий комплекс потерпає від нестачі робочих рук, попри високі зарплати й надання броні.

“По-друге, це природні причини — підключення до комунальних мереж, тому що будь-яке підприємство, яке працює, має бути забезпечене водою, електрикою, під’їзними дорогами. Неможливо побудувати новий цех у чистому полі та не забезпечити його всіма цими комунальними мережами. Ну і далі інфраструктурні обмеження, які діють і щодо цивільного бізнесу, і про які говорить теж та ж Набіулліна. Економіка більше, ніж зараз, видавати не може, і це стосується й військово-промислового комплексу. Тому збільшення витрат не означає, що російська армія стане сильнішою або краще озброєною. Просто розганяються ціни насамперед там, а далі вже йде по ланцюжку”, — сказав Блант.

Він констатував, що зростання військових витрат Росії ще на чверть наступного року пов’язане з тим, що російський диктатор Володимир Путін підписав указ про чергове збільшення чисельності збройних сил.

“Тому подальший сценарій дуже простий. Зростання цін продовжиться. Центральний банк намагатиметься боротися з ним, з інфляцією, підвищуючи ставки. Це битиме по цивільному сектору, тому що військова промисловість працює на авансах від Міністерства оборони. І ситуація почне перетворюватися на самопідтримувальну спіраль. Що більше держава витрачатиме грошей на військовий сектор, який розганяє інфляцію, то гірше буде цивільному сектору, який забезпечує споживчі потреби росіян, швидше розганятимуться ціни, і так далі, і так далі. Власне, це стагфляційний механізм, тобто депресія в економіці та інфляція, за якого дуже складно якимось чином виправити ситуацію економічними методами. Єдиний спосіб зупинити цей процес — це різко скоротити військові витрати. Для цього доведеться припиняти війну. Але ні Міністерство фінансів, яке верстає бюджет, ні Центральний банк, який відповідає за інфляцію, на цю ситуацію ніяк вплинути не можуть. Вони можуть тільки розводити руками та закочувати очі на все це”, — сказав економічний оглядач.

Читайте також: Фінансування війни — головний пріоритет Кремля: бюджет РФ на 2025 рік передбачає рекордні військові витрати (ВІДЕО)

Прямий ефір