Незаконна споруда: Україна вимагає демонтувати Керченський міст (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Росія захищає Керченський міст бочками з-під огірків. Окупанти пристосували порожню тару від солінь, привезених з Індії, для захисту незаконно побудованої переправи від ударів українськими надводними дронами. Про це пишуть місцеві Telegram-канали. Від атак з повітря росіяни готуються захищати Керченський міст системами протиповітряної оборони (ППО), які розмістили на острові Тузла поблизу мосту. Київ тим часом намагається домогтися демонтажу моста через суд, повідомляє FREEДОМ.

Керченський міст — це незаконна споруда, яку потрібно демонтувати. Про це Україна заявила в Арбітражному трибуналі в Гаазі. Там розпочалися слухання у справі про права України як прибережної держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

“Справа стосується порушення Росією основоположних принципів морського права — права на транзитний прохід, свободи судноплавства, зобов’язання щодо захисту підводного довкілля та підводної культурної спадщини. Робота делегації України в Гаазі протягом наступних двох тижнів має відновити справедливість для нашої держави і нашого народу в галузі морського права”, — з повідомлення Міністерства закордонних справ України.

Росія незаконно побудувала міст через Керченську протоку, нагадав агент України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич. Через те, що він побудований низько, деякі судна не можуть проходити через протоку.

“Бажаючи заволодіти Азовським морем і Керченською протокою, Росія побудувала великі ворота біля їхнього входу, щоб обмежити міжнародне судноплавство, пропускаючи в основному свої невеликі річкові судна. Росія хоче, щоб ці води розглядалися як частина її імперії XXI століття. Міст незаконний, і його необхідно демонтувати. Прохід через Керченську протоку має бути аналогічним тому, що був до початку цієї незаконної перешкоди судноплавству”, — пояснив він.

Сьогодні Керченський міст потребує ремонту, каже речник Військово-морських сил Збройних сил України (ВМС ЗСУ) Дмитро Плетенчук. Підтверджують це і кримські партизани. 8 вересня рух “Атеш” повідомив, що на мосту відбувається деформація конструкцій. Окремі його частини обсипаються. Усе тому, що після початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни використовують Керченський міст для перекидання зброї та військової техніки. Везуть багато і часто через відсутність альтернативних маршрутів.

“Зараз у росіян не дуже великий вибір щодо логістики в окупований Крим. Пороми не працюють. Коли запрацюють — незрозуміло. Один пором стоїть на якорі, а інший — чекає в ремонті. Тому вибору в них великого немає. Верифікованої інформації, що росіяни запустили залізницю тимчасово окупованими територіями до Криму, поки що теж немає. Саме тому на Кримський міст збільшуватиметься логістичне навантаження. Це процес, якого не уникнути”, — сказав Плетенчук.

Україна ініціювала арбітражний розгляд із Росією в питанні суверенних прав у водах навколо тимчасово окупованого Криму ще 2016 року. Київ прагне довести, що Москва порушила права та інтереси України, гарантовані Конвенцією ООН з морського права 1982 року, і вимагає від Росії компенсації. Слухання пройдуть у закритому режимі й завершаться 5 жовтня 2024 року. Перед цим Україна і Росія знову публічно виступлять уже з кінцевими заявами. Коли саме суд винесе рішення у цій справі — наразі невідомо.

Читайте також: Захищають Керченський міст бочками з-під огірків: про ефективність бонових загороджень окупантів висловився спікер ВМС ЗСУ

Прямий ефір