“Сармат” для росіян — це елемент пропаганди, — Коваленко

Олександр Коваленко. Скриншот: uatv.ua

Ракета “Сармат” була прийнята на озброєння після одного вдалого випробування, після чого чотири рази запуски пройшли без успіху. Цю ракету російська пропаганда використовує для залякування Заходу. Про це сьогодні, 24 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Він розповів, що “Сармат” — це міжконтинентальна балістична ракета, як її позиціонують росіяни.

“Сармат” для росіян — це елемент пропаганди, на якому замішана основна частина войовничих і пропагандистських наративів. Войовничих про те, що “Сарматом” вдаримо по Вашингтону, ракета, яку неможливо перехопити, яка не має аналогів у світі тощо. Але те, що вона проблемна, було відомо давно. Ще до повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року росіяни кілька років не могли провести кидкові випробування “Сармата” і кілька років їх відкладали”, — повідомив Коваленко.

За його словами, кидкові випробування проводяться без бойової частини і показують її ефективність до зльоту від поверхні землі.

“Були якісь неполадки, які заздалегідь виявлялися, навіть на рівні макета. Тому коли ракета здійснила свій перший випробувальний пуск, особисто мене здивувало те, що одразу ж її запустили в серію, як заявили знову ж таки російські пропагандисти, і її було прийнято на озброєння. Хоча насправді тільки цих випробувальних пусків мають бути десятки. Наприклад, за радянських часів, коли проводилися випробування міжконтинентальних балістичних ракет, то це займало довгі роки, були десятки пусків, і в кожній категорії проводили, вони відточувалися, скажімо так, до максимально ефективних показників. Тут же все було дуже швидко прийнято на озброєння”, — пояснив військово-політичний оглядач.

Він додав, що після прийняття на озброєння ракета “Сармат” продемонструвала чотири невдалих пуски.

Читайте також: Путінський провал: експерти пояснили, чому ракета “Сармат” знову не злетіла і що це означає для російського диктатора

Нагадаємо, у Росії вибухнула під час випробування міжконтинентальна ракета “Сармат”.

Прямий ефір