Потрібні нові інструменти захисту дітей, — Зеленська

Олена Зеленська. Фото: president.gov.ua

Усі міжнародні механізми захисту дітей виявилися малоефективними, тому потрібні принципово нові інструменти. Про це сьогодні, 24 вересня, заявила перша леді України Олена Зеленська під час виступу на полях “Саміту майбутнього” в Нью-Йорку, повідомляє FREEДОМ.

У штаб-квартирі ООН вона презентувала експертний документ, розроблений українськими фахівцями у співпраці з державними органами влади. Дослідження присвячене захисту прав дітей під час збройних конфліктів і воєн. Згідно з його даними, кожна четверта дитина у світі потерпає від безпосереднього впливу війни.

“У цьому документі — весь досвід нашої країни, набутий під час повномасштабної агресії Росії. Це не теорія. Це наша практика. Вистражданий досвід. Цивілізований світ колись сказав таким викликам: “Ніколи знову”. Але ось вони знову тут. І чи потрібно нам на це відповідати? Лише занепокоєння та засудження явно замало. Україна пропонує цей експертний документ як дороговказ для міжнародної спільноти, що допоможе ефективно діяти й захищати дітей в умовах війни”, — заявила Олена Зеленська.

За її словами, якщо стало можливим викрадення 19 тис. дітей, то це означає, що всі створені правила і міжнародні запобіжники не спрацювали, і потрібні принципово нові інструменти.

Читайте також: Окупанти “перевиховують” українських дітей і придумують “прикриття” для депортації — подробиці

Прямий ефір