Причини провального запуску ракети “Сармат” у Росії назвав військовий оглядач

Денис Попович. Фото: detector.media

Причини провального запуску ракети “Сармат” у Росії пов’язані з поспіхом під час її розробки та введення в експлуатацію. Про це сьогодні, 24 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий оглядач Денис Попович.

“По-друге, тут ідеться про суттєву, скажімо, іміджеву шкоду, яка зараз припала й на плечі російських ракетобудівників, й на загальний імідж Росії як такої держави, що здатна розробляти подібного роду ракетні комплекси”, — сказав військовий оглядач.

Він зазначив, що “Сармат” розроблявся на заміну ракетному комплексу “Воєвода” (“Сатана”). Останній розроблявся в Дніпрі в КБ “Південне”.

“Тобто Російська Федерація заявляла “Сармат”, як такий ракетний комплекс, що має позбавити її від української залежності, від експлуатації та обслуговування ракетного комплексу “Воєвода”, він же “Сатана”, який вважався основним ракетним комплексом для ядерної тріади Російської Федерації, тобто міжконтинентальних балістичних ракет”, — сказав Попович.

Він нагадав, що диктатор Володимир Путін раніше заявляв, що Російська Федерація розробляє новітній тип ракет та озброєнь, які будуть невразливі для системи ПРО.

“Насамперед це був меседж у бік США. І “Сармат” фігурував серед них як система, яка буде скоро прийнята на озброєння на той час та створить додаткові загрози для протиракетної оборони і взагалі для об’єктів на території США”, — сказав військовий оглядач.

Він повідомив, що це вже не перша невдача для РФ, пов’язана з пуском ракети “Сармат”.

“Просто потрібно було привести цю систему до ладу, усунути недоліки й зробити побільше випробувань. Не поспішати на догоду Путіну ввести її якнайшвидше на озброєння для того, щоб налякати західні країни й Сполучені Штати Америки та отримати піар-ефект, а просто послідовно займатися її випробуваннями. Було б 15 вдалих пусків, тобто ввели б цю ракету на озброєння, але ввели б її через кілька років, але не зараз. Тому тут ідеться просто про поспіх та йдеться просто про бажання догодити Путіну для того, щоб якнайшвидше ввести цю ракету на озброєння й отримати піар-ефект. Але замість піар-ефекту отримали іміджевий удар”, — вважає Попович. 

На його думку, історія з “Сарматом” ставить під сумнів можливості Російської Федерації виробляти й випробовувати ці ракети.

“І взагалі ставить під сумнів фактичну готовність цей ядерний арсенал використовувати”, — сказав Попович.

Читайте також: Невдале випробування ракети “Сармат” провели в Росії — деталі від OSINT-аналітика (ФОТО)

Нагадаємо, стратегічний ракетний комплекс “Сармат” був поставлений на бойове чергування 1 вересня 2023 року.

Прямий ефір