Можливості Росії в ядерних озброєннях дещо перебільшені, — політолог 

Ядерное оружие России. Коллаж: dw.com

Сама дискусія про надання Україні дозволу на далекобійні удари західною зброєю по військових об’єктах РФ створює там знервовану обстановку і паніку.  Тому, поки рішення ще не ухвалено, РФ намагається залякати українських партнерів усіма можливими способами. І один із таких способів — ядерний шантаж. Про це сьогодні, 23 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

“Дійсно, один з елементів залякування — ядерний шантаж. При цьому потрібно зазначити, що ядерним шантажем Росія залякує Захід ще з часів Радянського Союзу”, — зазначив Левусь.

За його словами, сьогодні ядерний шантаж слабко діє на українських західних партнерів.

“У випадку з дозволом на далекобійні удари ядерний шантаж з боку РФ не вдався. Особливо на тлі того, що в РФ прямо під час випробування вибухнула ядерна міжконтинентальна балістична ракета “Сармат”. Ракета здетонувала в шахті, залишивши величезний кратер і знищивши полігон. Це вкотре довело, що всі можливості РФ у ядерних озброєннях дещо перебільшені”, — зазначив політолог.

Він додав, що деякі західні партнери України дійсно побоюються ядерного потенціалу РФ.

“Однак операція Збройних сил України (ЗСУ) в Курській області якраз довела, що “червоні лінії”, які росіяни малювали, вже давно не працюють. А партнерам України немає чого боятися ескалації з боку РФ. Об’єктивно — війна має йти на території країни-агресора. І ця країна має отримувати законне покарання за розв’язану війну. Крім того, міжнародне право має працювати за одним принципом із різними країнами, чи то ядерна держава, чи ні”, — резюмував Дмитро Левусь.

Читайте також: Дозвіл на далекобійні удари по російських тилах позбавив би РФ “божевільної розкоші” — думка

Прямий ефір