Україна змогла скувати російські резерви у Курській операції, — Лакійчук

Павло Лакійчук. Фото: uatv.ua

Курська операція частково вже виконала завдання, поставлені військово-політичним керівництвом України перед угрупуванням сил, яке входило до Курської області. Вдалося скувати резерви ворога, які могли бути використані в Україні. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХI” Павло Лакійчук.

Він зазначає, що російське угруповання військ “Північ”, зоною відповідальності якого є Курська, Брянська та Бєлгородська області РФ, формувалось у 2023 році як стратегічний резерв російської армії на 2024 рік.

“Ці стратегічні резерви нині скуті під Харковом та на Курському напрямку, зав’язані в оборонних боях з українськими військами. Це стратегічні резерви, що не можуть потрапити на інші напрямки фронту. Тому якщо говорити про те, що Україна змогла скувати російські резерви в Курській операції, то це дійсно так”, — коментує гість ефіру.

Лакійчук додає, що окрім цього, російське командування змушене перекидати на Курський напрямок елітні частини, оскільки сил, які спочатку були виділені на цю ділянку, виявилося замало.

“Результат — перекидання на Курський напрямок найбільш елітних підрозділів. Це повітряно-десантні полки 106-ї Тульської повітряно-десантної дивізії, відомої своїми іванівськими, псковськими десантниками. Це повітряно-десантні полки 7-ї Новоросійської повітряно-десантної дивізії Південного військового округу. Це також еліта. І морські піхотинці: 155-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот), 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморський флот). І хоча ці частини та з’єднання добряче пошарпані Збройними силами України, порівняно зі ступенем готовності інших підрозділів російської армії, це еліта. І ця еліта заточена для проведення саме маневрених наступальних дій. Що було б, якби вони діяли, умовно скажемо, на Покровському напрямку зараз? А вони змушені контратакувати на Курщині”, — пояснив керівник військових програм.

Водночас він закликає розглядати бої на Курщині як частину єдиної комплексної операції, оборонної — для України, наступальної — для ворога.

“Очевидно, що росіяни зараз відчувають, втім, частково як і ми, нестачу в людських ресурсах, в оперативних і стратегічних резервах. І для того, щоб переломити ситуацію на свою користь, досягти своєї мети, Путіну доведеться або оголошувати загальну чи часткову мобілізацію, що він зовсім не хоче, або змінювати плани. Очевидно, таким нарядом сил, які є зараз, вони недосяжні. Але поки що ніхто не хоче доповісти це кремлівському карлику, або він не хоче слухати такі аргументи”, — прокоментував Лакійчук.

У комплексі з діями Сил оборони України на полі бою, слід, на думку гостя ефіру, розглядати й удари по російських тилах — складах із боєприпасами.

“Вони мають на меті зірвати плани противника, до речі, не лише на Курському чи Харківському напрямках, але й на сході нашої країни… 107-й арсенал вибухнув, і всі ракети та снаряди, які там були, полетіли у повітря. А вони вже давно були розписані за певними напрямками: це піде на Курськ, це піде на Вовчанськ, це піде на Куп’янськ. А ось ні. Тому Путіну доведеться — і Шойгу не даремно мотається між Іраном та Північною Кореєю — шукати резерви для поповнення цих втрат у своїх братів-диктаторів, таких самих вовків, як і він. Тут питання, що вони з нього вимагатимуть, що змушений буде Путін віддати за ці “пряники”, — резюмував Павло Лакійчук.

Читайте також: Курська операція показала, що армія РФ не здатна ефективно захищати свою територію, — військовий оглядач

Нагадаємо, українські десантники сьогодні, 23 вересня, повідомили, що прорвали ще одну ділянку російського кордону.

Читайте такожПеред командуванням армії РФ поставлено нереалізоване завдання до дня народження Путіна звільнити Курську область, — Коваленко

Прямий ефір