Стабілізація на Близькому Сході найближчим часом неможлива: причини назвала політологиня

Віра Константинова. Фото: Facebook/vira.konstantynova

Сьогодні вранці Ізраїль зазнав масованого обстрілу з боку ліванської “Хезболли”, сталися пожежі. За інформацією Армії оборони Ізраїлю, атакували північні райони країни. Декілька повітряних цілей було збито в результаті роботи ППО, проте після падіння снарядів сталися численні пожежі. Все це говорить про те, що найближчим часом деескалювати ситуацію на Близькому Сході навряд чи вдасться. Такою думкою сьогодні, 22 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділилася політологиня-міжнародниця Віра Константинова.

“З огляду на інтереси глобальних акторів, РФ, враховуючи глобальний дестабілізаційний ефект від того, що називається міжнародне право і право сили, все вказує на те, що ситуація на Близькому Сході, на мій жаль, йде за негативним сценарієм. Оптимістично говорити про те, що найближчим часом ситуацію в регіоні вдасться деескалювати, не доводиться”, — зазначила політологиня.

Вона нагадала, що на початку жовтня буде річниця терористичної атаки ХАМАС на Ізраїль. І зараз Ізраїль використовує своє право на самозахист.

“Насамперед Ізраїль намагається гарантувати безпеку своїх громадян та забезпечити відсутність будь-якої загрози. Однак не варто забувати, що головним противником Ізраїлю та головним траблмейкером у регіоні є Іран. І не виключено, що проксі Ірану — ХАМАС та “Хезболла” — 7 жовтня минулого року діяли на свій страх та ризик, думаючи, що Ізраїль не відповість. Вони помилилися. Але зараз перед Ізраїлем стоїть питання, як не допустити торішньої трагедії, — зазначила Константинова.

Вона додала, що розвиток ситуації на Близькому Сході багато в чому залежить від Ірану.

“Річ у тому, що Іран не бачить іншого варіанта розвитку подій, окрім створення проблем, атакувати Ізраїль у своїх політичних, ідеологічних треках. І в цьому плані проблема полягає також у непримиренності сторін: Ізраїль має дуже складну історію державного будівництва, а для Ірану Ізраїль — ворог, проти якого Іран постійно і системно працює”, — пояснила експертка.

Вона також наголосила, що проблема полягає і в тому, що є глобальні актори та регіональні актори, для яких стабілізація на Близькому Сході не в їхніх інтересах.

“Нагадую про енергетичний сектор. Як тільки в регіоні відбуваються якісь дестабілізаційні моменти — відразу ж спостерігається підвищення цін на енергоносії. І це, зокрема, дозволяє деяким країнам, таким як Росія, заробляти додаткові гроші на дестабілізації. Тому, на мій суб’єктивний погляд, прогнозувати стабілізацію на Близькому Сході, доки триває війна Росії проти України, на жаль, неможливо”, — резюмувала Віра Константинова.

Читайте також: Частота взаємних атак Ізраїлю та “Хезболли” значно зросла — ситуація на Близькому Сході загострюється (ВІДЕО)

Прямий ефір