Наслідки прямого удару по АЕС складно спрогнозувати, — Плачков

Григорій Плачков. Фото: iclub.energy

Росія лякає ударами по українських атомних електростанціях (АЕС). Ці об’єкти не є законними військовими цілями, тому завдавати ударів по них не можна. У разі, якщо буде здійснена пряма атака по АЕС, її наслідки спрогнозувати складно. Про це сьогодні, 22 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова Державної інспекції ядерного регулювання України (2017-2021 рр.) Григорій Плачков.

За його словами, атомну електростанцію можна залишити без електропередачі та видачі, якщо знищувати підстанції, які необхідні для видачі та для розподілу електроенергії.

“Якщо немає прямих ударів по самій АЕС, то видавати з ядерної установки електроенергію немає куди, і тому будуть спрацьовувати необхідні захисти на атомних електростанціях, внаслідок чого вони будуть переходити в стан або холодної, або гарячої зупинки. Якщо удари будуть по самій атомній електростанції, то складно щось прогнозувати, тому що, по-перше, атомні електростанції не є законними військовими цілями, як із нашого боку, так і з боку нешановної Російської Федерації, а, по-друге, вони не проєктуються для ведення бойових дій або на самій атомній електростанції, або біля неї”, — пояснив Плачков.

Він вважає, що Росія робить заяви про можливі удари по українських АЕС для підвищення ставок у війні.

“Я все-таки сподіваюся, що в Російській Федерації розуму вистачить не завдавати по атомних електростанціях і необхідних підстанціях ударів”, — сказав експерт і додав, що вважає подібні заяви з боку РФ залякуванням цивілізованого світу.

Читайте також: Негайно повернути Запорізьку АЕС під контроль України вимагає МАГАТЕ — подробиці

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив, що Росія планує атакувати критичні об’єкти ядерної енергетики України перед зимою, і це створює ризики, які матимуть глобальні наслідки.

Прямий ефір