Угорщина розглядає Росію як стратегічного партнера — нові заяви Будапешта та реакції (ВІДЕО)

Володимир Путін і Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що розвиток економічної співпраці з Росією у сферах, що не обмежені санкціями, розглядається як стратегічний інтерес Будапешта. Він анонсував нові домовленості з Росією в енергетиці, охороні здоров’я та освіті, повідомляє FREEДОМ.

Попри “вороже міжнародне оточення” та постійні нападки, енергетична співпраця Будапешта та Москви міцно стоїть на ногах, заявив міністр закордонних справ Угорщини після засідання Комітету угорсько-російського економічного співробітництва. Сіярто запевнив міністра охорони здоров’я Росії, який був присутнім на засіданні, що економічні відносини з Москвою Будапешт розглядає як свій стратегічний інтерес.

“Європейський Союз уже ухвалив рішення про санкції на багатьох, багатьох етапах. Але оскільки ці санкції є європейським законодавством, вони є у цьому законодавстві, тому, звісно, ми їх дотримуємось. Але у сферах, які не підпадають під санкції, наша мета — розвивати економічну співпрацю між Угорщиною та Росією”, — заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

За інформацією агентства Reuters, найбільші угорські компанії продовжують працювати у Росії. Зокрема нафтопереробна компанія MOL та фармацевтична Gedeon Richter. Угорщина також продовжує імпортувати російський газ. Після початку повномасштабного вторгнення Росії до України у Брюсселі неодноразово закликали Будапешт диверсифікувати постачання та відмовитися від російського палива. В уряді Угорщини відповіли, що для скорочення залежності від російського газу потрібно більше фінансування від Євросоюзу.

“У зв’язку із ситуацією в Україні на нас чинився все більший тиск із вимогою якнайшвидше відмовитися від російського палива. Однак ми не маємо достатньо коштів, щоб зробити це”, — зазначив заступник держсекретаря Угорщини з питань енергетичної безпеки Чаба Марошварі у коментарі агентству Reuters.

Як пояснили в Єврокомісії, у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, країни Євросоюзу домовилися якнайшвидше відмовитися від російського газу. Однак, для деяких країн, зокрема з географічних та інфраструктурних причин, зробили виняток. Зокрема, для Угорщини. У червні 2024 року міністр закордонних справ Угорщини заявив, що його країна не планує припиняти імпорт російського газу.

Дії Угорщини суперечать політиці Євросоюзу та становлять загрозу для безпеки країн-членів ЄС, вважають у Європарламенті. Різкої критики зазнала програма угорського уряду “Національна карта”. Будапешт вирішив спростити в’їзд у країну громадянам Росії та Білорусі. Європарламент закликав призупинити участь Угорщини у “Шенгенській зоні”.

“Система національних карт Угорщини, зокрема її поширення на громадян Білорусі та Росії — двох країн, вороже налаштованих щодо Євросоюзу, — це викликає питання. Особливо після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Ми ускладнили, а не спростили в’їзд російських громадян до Європейського Союзу. Національні розвідувальні служби, шведська та норвезька, попереджають про ризик російських диверсій”, — наголосила представниця Єврокомісії Стелла Кіріакідіс.

Ще одним скандальним інцидентом стало так зване миротворче турне угорського прем’єра. На самому початку головування Угорщини у Раді ЄС Віктор Орбан вирушив із неузгодженими візитами до Москви та Пекіна. Крім того, через порушення принципів верховенства права ЄС заморозив фінансову допомогу Угорщині на загальну суму 30 млрд євро. Втім пізніше Будапешту надали доступ до частини коштів.

“Орбан дуже добре розуміє, наскільки Угорщина залежить від Європейського Союзу. Занадто добре розуміє, наскільки Угорщина буде безпорадною без фінансових вливань з боку Європейського Союзу. Тому що відносини з Європейським Союзом таки регулюються договорами. Якщо ж він намагатиметься отримувати компенсацію від Сі Цзіньпіна, Володимира Путіна, то він розуміє, що там це залежатиме лише від їхньої доброї волі”, — прокоментував експерт Ради зовнішньої політики “Українська призма” Сергій Герасимчук.

Угорщина стає дедалі ізольованішою серед країн-членів Європейського Союзу, зазначив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. За його словами, останнє засідання Ради ЄС із закордонних справ закінчилося тим, що позицію Угорщини не підтримав ніхто.

Читайте також: У Євросоюзі закликають призупинити участь Угорщини в “Шенгенській зоні” — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, Єврокомісія запустила процедуру стягнення з Угорщини штрафу на суму 200 млн євро за порушення Будапештом правил надання притулку на території Європейського Союзу.

Прямий ефір