Кремль намагається поповнити втрати на фронті в умовах нестачі контрактників — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Росія зазнає значних втрат на війні проти України. Контрактники не можуть заповнити дефіцит у живій силі. Керівництво Міністерства оборони РФ намагається переконати Путіна оголосити нову хвилю мобілізації, пише The Wall Street Journal. Але в Кремлі побоюються політичних наслідків такого рішення, передає FREEДОМ.

Днями Путін підписав указ про збільшення штатної чисельності Збройних сил РФ до 2 млн 389 тис. осіб. Це вже третє збільшення російської армії після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. До серпня 2022 року в російських збройних силах було трохи більше за мільйон людей. У розвідці Великої Британії засумнівалися, що Кремль зможе набрати потрібну кількість солдатів.

“Ці амбіції, ймовірно, будуть порушені великими втратами під час війни проти України та проблемами з вербуванням”, — зазначає Міністерство оборони Великої Британії у соцмережі Х.

Держдума Росії у першому читанні схвалила законопроект, згідно з яким росіяни можуть бути звільнені від кримінального переслідування, якщо погодяться вирушити на війну проти України. Таким чином, тепер на фронт відправлятимуть не лише ув’язнених, а й обвинувачених.

За оцінками західних аналітиків, Москва щодня вербує на війну проти України приблизно тисячу контрактників. Але для російського командування, яке звикло без обмежень відправляти солдатів на “м’ясні штурми”, цього замало. У російській Раді з прав людини закликали повернутися до загального призову на строкову службу.

“Всі молоді люди мають пройти через армію. Тому що світ перебуває у стані довгої війни”, — заявив голова Ради з прав людини Валерій Фадєєв.

Необхідно нарощувати не лише чисельність армії, а й федеральні витрати на неї, вважають російські урядовці. 2024 року виплати військовослужбовцям склали близько 8% федеральних витрат, підрахували у розвідці Великої Британії. Москвичам пропонують майже 2 млн рублів за укладання контракту з Міноборони, а в Ростовській області — трохи більше ніж мільйон. Але така стратегія очікуваних результатів не дала. Тому на фронт відправляють поранених — одразу зі шпиталю — з уламками у кінцівках, контужених, без пальців. Поступово це стає звичною практикою, пише The Insider.

“Коли закінчилася активна хвиля мобілізації, кількість заявок від поранених зросла. Ми пов’язуємо це з тим, що добровольців-контрактників недостатньо, і людей, яких мобілізують або вмовляють підписати контракт, коли вони приходять у військкомат для уточнення даних, теж недостатньо. Зараз у нас у роботі багато подібних звернень”, — зазначив керівник проєкту “Идите лесом” Григорій Свердлін у коментарі виданню The Insider.

З 1 листопада 2024 року в Росії почне працювати Єдиний реєстр електронних повісток. З моменту отримання повістки потенційний рекрут не зможе виїжджати за кордон і буде значно обмежений у правах на території РФ, попереджають правозахисники. У Москві військова прокуратура вже почала активно оскаржувати рішення призовних комісій про звільнення від строкової служби та присвоєння категорії “обмежено придатний”.

“За відкритою базою лише за 2024 рік мені вдалося знайти 16 адміністративних справ у судах загальної юрисдикції Москви (для порівняння, за весь 2023 таких справ було дві). Не зовсім розумію, скільки таких позовів прокуратура збиралася подати. Очевидно, що постраждають від цього, звичайно ж, призовники”, — наголосив російський правозахисник Артем Клига у Telegram.

На думку керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, у 2025 році Путіну доведеться зробити вибір: або розпочати ще одну ризиковану та спірну мобілізацію, або знизити інтенсивність бойових дій в Україні.

Читайте також: Путін збільшує армію — методи рекрутингу (ВІДЕО)

Нагадаємо, військовий оглядач Денис Попович вважає, що найвище командування Російської Федерації розглядає живу силу як нескінченний ресурс для ведення війни проти України.

Читайте також: Сайт Єдиного реєстру військового обліку запрацював у Росії: що це означає (ВІДЕО)

Прямий ефір